Anasayfa » Kendin Yap » Evin Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?

Evin Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?

Evin metrekaresini öğrenmek bir ev satın alırken ya da satarken çok işinize yarayacak bir bilgidir. Çünkü evlerin fiyatı birçok farklı özelliklerine göre belirlenmesine rağmen evin bulunduğu bölgenin de ortalama bir metrekare fiyatı vardır. Metrekare ölçümü yaparak evinizin değerini daha kolay belirleyebilirsiniz.

Paylaş :
Evin Metrekaresi Nasıl Hesaplanır? #8708
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 5 dk, 57 sn

Evin metrekaresi bir ev satın alırken ya da satarken çok işinize yarayacak bir bilgidir. Çünkü evlerin fiyatı birçok farklı özelliklerine göre belirlenmesine rağmen evin bulunduğu bölgenin de ortalama bir metrekare fiyatı vardır. Metrekare ölçümü yaparak evinizin değerini daha kolay belirleyebilirsiniz.

Evinize bir mobilya alacaksanız hatta bir mobilya yaptıracaksanız evinizin ölçülerini bilmek işinizi kolaylaştıracaktır. Böylece mobilyaların yerleştireceğiniz yere sığmaması/uymaması gibi bir sorunla karşılaşmazsınız. Bu yazımızda evin metrekaresini ölçmek için hangi malzemelere ihtiyaç duyacağınızı ve evin metrekaresini nasıl ölçeceğinizi anlatacağız.

Evin Metrekaresi Neden Ölçülür?

Bir evin metrekaresini ölçmek için birçok neden olabilir. Kendi evinizin metrekaresini satmak için ölçmeniz gerekebileceği gibi yeni mobilya satın almadan önce de evinizin ölçülerini bilmeniz gerekir. Bunun yanında emlakçılık, mimarlık gibi bazı mesleklerde de evin metrekaresini ölçmeyi bilmek gerekir. Emlakçıların doğru fiyatlandırma ve doğru alıcı seçmek için sattıkları evin metrekaresini bilmeleri gerekir. Mimarların ve iç mimarlarınsa özellikle restorasyon gibi işler için rölöve alabilmeleri gerekir. Rölöve almak; eski bir yapının plan, kesit ve görünüşlerini yeniden oluşturmaktır. Bunun için de mimarlar öncelikle bir evin ölçülerini nasıl alacaklarını öğrenmelidirler.

Evin Metrekaresi Ölçülürken Gerekli Malzemeler

  • Şerit metre
  • Lazer metre
  • Kalem
  • Kağıt
  • Hesap makinesi

Şerit Metre

Şerit metre belirli iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan bir çeşit cetveldir. Şerit metre özellikle portatifliği sayesinde hem büyük hem de küçük ölçü alma işlerinde kullanılır. Evinizin metrekaresini hesaplarken de şerit metre en büyük yardımcınız olacaktır. Her alet kutusunda kesinlikle bulunması gereken bir malzemedir. Şerit metreyle ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Şerit metrenin en ucunda yani “0” noktasında metreye dik olarak yerleştirilmiş yine metal bir parça bulunur. Bu parça, ölçüm işini tek kişi olarak daha kolay yapmanıza yardımcı olur. Başlangıç noktanızda bir çıkıntı varsa bu metal parçayı oraya takarak objenin veya pencere ve kapıların ölçüsünü alabilirsiniz.

Lazer Metre

Lazer metre için şerit metrenin daha gelişmiş ve teknolojiye ayak uydurmuş hali diyebiliriz. Adından da anlaşılabileceği gibi lazer metre iki obje veya engel arasındaki mesafeyi aletten çıkan lazer ışını sayesinde ölçer. Fakat basit lazer metreler sadece birbirlerine paralel olan iki engel arasındaki mesafeyi ölçebilir.

Evin Metrekaresi
Lazer metre sayesinde kolayca ölçü alabilir, otomatik planlar çıkarabilirsiniz.

Çoğu lazer metre aynı zamanda su terazisi vazifesi görerek birden çok işe yarar. Günümüzde alan veya hacim ölçümü yapan, mekanın planını çıkaran yani evin metrekresini kendi ölçen lazer metreler de piyasada bulunmaktadır. Bütçeniz müsaitse ve sık sık ölçüm yapmanız gerekiyorsa, tek kişinin kullanımında da kolaylık sağlayan bir lazer metreye yatırım yapabilirsiniz.

Kalem ve Kağıt

Hepimizin elinin altında kolayca ulaşabileceği yerde bulunan kalem ve kağıt; evin metrekaresini ölçmede en gerekli malzemelerdendir. Kalem ve kağıt; aldığınız ölçüleri not almanıza, kaba bir plan çıkarmanıza ve hatta hesap yapmanıza yararlar.

Hesap Makinesi

Mekanların alanlarını hesaplamak için bazı hesaplamalar; çarpma, toplama, çıkarma ve bölme yani dört işlem yapmanız gerekir. Hesap makinesi bu işlemleri hızlandırmanıza yarar. Artık akıllı telefonlarımızda da hesap makinesi uygulamaları var. Bu yüzden normal hesap makinesi kullanabileceğiniz gibi hesap için akıllı cep telefonunuzu da kullanabilirsiniz.

Evin Metrekaresini Nasıl Hesaplarsınız?

Duvarlar Birbirine Dikse

Ölçeceğiniz odanın duvarları birbirine dikse mekanın metrekaresini hesaplamak son derece kolaydır. Öncelikle şerit metre ya da lazermetre yardımıyla duvarların genişliklerini ölçmeniz gerekir. Duvarlarınız birbirlerini 90 derece kesiyorsa karşılıklı duvarlar birbirine eşit olacaktır. Bu yüzden evin metrekaresini ölçmek çok kolaydır.

Odanın metrekaresini bulmak için önce birbirini kesen iki duvarın genişliği birbiriyle çarpmanız gerekir. Eğer duvarları santimetre cinsinden ölçtüyseniz çıkan sonuç da santimetrekare olacaktır. Bunu metrekareye çevirmek içinse santimetrekare cinsinden olan sonucu 10.000’e bölmeniz gerekir. (Örnek olarak 100 santimetrelik ve 200 santimetrelik ikişer duvarın olduğu odanın alanı 20.000 santimetrekare olacaktır. Bunu da 10.000’e bölersek odanın alanının 2 metrekare olduğunu buluruz.)

Evin metrekaresini bulmak için ölçtüğünüz her oda ve mekanın (koridorlar, hol, ıslak mekanlar) alanlarını toplamanız gerekir. Bunun sonucunda net metrekareyi bulabilirsiniz. Bu alana süpürme alanı da denmektedir. Brüt alan ise daha kabaca ve duvarların dışından ölçülmüş alandır. Bu yüzden de net alana süpürebilir veya süpürme alanı denir.

Duvarlar Birbirine Dik Değilse

Ölçeceğinizin evin tüm duvarları birbirine tam olarak dik değilse işimiz biraz daha zor olacaktır. Bu başlıkta üç duvarın birbirine dik olduğu durumda nasıl alan ölçümü yapacağınızı anlatacağız.

Öncelikle birbirine dik üç duvarın genişliği ölçülür. Bu arada ölçtüğünüz karşılıklı duvarların genişlikleri farklı olacak. bu ikisinin arasındaki fark hesaplanır. (Örnek olarak birbirini dik kesen yan yana üç duvarın ölçüleri 200 cm, 100 cm ve 250 cm olsun. O zaman karşlıklık olan duvarlar 200 cm ve 250 cm genişliğindedir ve aralarındaki fark 50 cm olur.) Sonra sanki duvarlar eşitmiş gibi farklı genişliklerde olan duvarlardan kısa olanı ve onu dik kesen duvar kullanılarak içteki dikdörtgen alan hesaplanır. (Yani 200 cm x 100 cm = 20.000 santimetrekare) En son olarak da kalan üçgen alan hesaplanır ve dikdörtgen alana eklenir. (İki duvar arasındaki fark olan 50 cm x 100 cm / 2 = 2.500 santimetrekare. Bu alan önceki kısma eklenirse 22.500 santimetrekare yanei 2,25 metrekare olur.)

Umuyoruz “Evin Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir ve bu yazımız sizi bilgilendirmiştir. Bir evin ölçülerini almak ve metrekaresini hesaplamak birçok farklı durumda ve meslekte işinize yarayacak bir bilgidir. Bu ve benzer yazılarımızı okumak için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Blogumuzda ilginizi çekecek onlarca yazı bulabilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri güvenle ve uygun fiyata satın almak içinse Yapılır‘ı inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Soru, görüş ve gelecek yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınız hem bize hem de diğer okuyucularımıza yardımcı olup fikir vermektedir.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır? #318

22 Tem 2020

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır?

Evlerimizde daha çok zaman geçirmeyi öğrendikçe kendinyap projelerine olan ilgi artıyor ve bu kendinyap projelerinden birisi de iç kapı boyama. Bu yazımızda size iç kapıların nasıl boyanacağını, nasıl hazırlanacağını ve hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini anlatacağız.
Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır? #9023

08 Eyl 2022

Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Bahçenizde yeşillik dışında oturma alanları, yürüme yolları ve sebze/meyve yetiştirilen alanlar oluşturmak işinizi kolaylaştıracağı gibi bahçenizi kullanmanızı ve bakımlı tutmanızı da kolaylaştırır. Bu yazımızda bahçenizi nasıl düzenleyeceğinizi ve nasıl bakımlı tutacağınızı anlatacağız.
Evde Yapılabilecek Kozmetik Ürünleri #10048

05 Nis 2023

Evde Yapılabilecek Kozmetik Ürünleri

Kozmetik ürünleri, kanserojen içeren ve cildimiz için doğru olanının bulmamızın zor olduğu ürünlerdir. Bu ürünleri evdeki doğal malzemeler ile yaparak, hem cildimize iyi bakabiliriz hem de çok fazla para harcamaktan kaçınabiliriz.