Anasayfa » Yapı Sözlük » Astar Boya Nedir? Astar Boya Ne İşe Yarar?

Astar Boya Nedir? Astar Boya Ne İşe Yarar?

Astar boya; son kat boyanın altına sürülen, son kat boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bunun yanında uygulanan yüzeyi de ekstra koruyan boyaya hazırlık katıdır.

Paylaş :
Astar Boya Nedir? Astar Boya Ne İşe Yarar? #2044
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 29 sn

Astar boya; son kat boyanın altına sürülen, son kat boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bunun yanında uygulanan yüzeyi de ekstra koruyan boyaya hazırlık katıdır.

Boya uygulanacak yüzeye sürülen astar, yüzeyi son kat boyaya hazır hale getirir ve boyayla yüzey arasında bireştirici bir kat oluşturur. Son kat boya olarak uygulanmaz, çeşitli kimyasallar aracılığıyla boyanın ömrünü ve dayanıklılığını arttırması için geliştirilmiştir ve bu amaçlarla uygulanabilir.

Özellikle beton, ahşap gibi gözenekli malzemelerde astar boya uygulamak önemlidir. Çünkü gözenekli malzemeler suyu ve solventi daha rahat içlerine alırlar. Kendiliğinden su dayanımı olmayan ve dış elementlere (yağmur, nem, UV ışınları) açık yerlerde kullanılacak olan malzemelerde astar kullanılması gereklidir. Bunun yanında lekelenmiş fakat temizlenemeyen yüzeylerde, koyu renk boyadan açık renk boyaya geçilecek durumlarda veya farklı çeşit boya (mesela sentetik ve selülozik boya) uygulamaları arasında kullanılması son kat boyanın daha iyi yapışmasını ve daha dayanıklı olmasını sağlar.

Ahşap ve beton gibi gözenekli yüzeylerin boyanın solventini içine çekmesi son kat boyanın doğru bir şekilde kurumasını ve dayanımını bozabilir. Astar, uygulama yapılan yüzeyle son kat boya arasında birleştirici görevi gördüğü gibi yüzey ve boyayı birbirinden ayırma görevi de görür. Bu sayede son kat boyanın performansı bozulmaz.

Astar boya uygulaması sonrası son kat boyanın uygulanması için belli bir zaman aralığı vardır. Boyanın bundan erken veya geç uygulanması astarın etkilerini azaltabilir. Bu yüzden satın aldığınız astar boyanın ve son kat boyanın talimatlarını dikkatlice okumanız faydalı olacaktır.

Astar Boya Çeşitleri

Farklı boyalar ve yüzeyler için farklı çeşitleri vardır. Başlıca çeşitleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Yağ Bazlı/Sentetik Astar Boya:

Yağ bazlı/sentetik astar boya hem yağ bazlı boyalarla hem de lateks boyalarla uyumludur. Çok yönlü olduğu için en çok tercih edilen çeşittir. Boyalı veya boyasız ahşaba, metale, iç ve dış cephelere uygulanabilir. Duvardaki lekeleri çok iyi örterler. Gözenekli yüzeylerde çok iyidirler çünkü gözenekleri tıkarlar. Ahşaba veya betona sıvı girmesini engelledikleri gibi çıkışını da engellerler. Son kat boyanın çatlamasını ve dökülmesini geciktirirler. Fakat geç kururlar ve kururken havaya uçucu organik bileşikler salarlar ki bunlar sağlığa zararlıdırlar ve uzun süre solumamak gerekir.

Lateks:

Lateks astar boya su bazlıdır ve özellikle alçı panellerde kullanım için uygundur. Bunun yanında yumuşak ağaçlarda, metallerde, tuğla ve beton duvarlarda da etkilidir. Boyanın kalkmasını ve çatlamasını önler. Leke örtücülüğü vardır fakat yağ bazlı ve şellak kadar etkili değildir. Su bazlı olduğu için havaya saldıkları uçucu organik bileşikler azdır ve diğer astar boyalara göre daha sağlıklıdırlar.

Şellak/Gomalak:

Şellak veya Türkiye’de daha çok bilinen adıyla gomalak; Hindistan’da yetişen dişi lak böceğinin salgısıdır. Gıda endüstrisinde bile kullanılan gomalak, ahşabı cilalamak ve korumak için kullanılır. Ahşabın gözeneklerini kaplayarak nemden dolayı oluşabilecek zararı önler. Lekeleri kapattığı gibi yüzeylere sinmiş kokuları da uygulandığı yüzeyde hapseder. Ahşapta, metalde alçıda ve plastik yüzeylerde etkilidir. Lateks ve yağ bazlı çeşitleri kadar çok yönlü değildirler ve latekse göre daha fazla zehirli gaz çıkarırlar.

Bu yazımızda “Astar boya nedir?” sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Umarım yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ve yapı market ihtiyaçlarınız için Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (6)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Hidrofor Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır? #5635

16 Eyl 2021

Hidrofor Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Hidrofor, bir hidrolik sistemin daha az güçlü bir pompa kullanarak aşırı taleplerle başa çıkmasına, geçici bir talebe daha hızlı yanıt vermesine ve titreşimleri yumuşatmasına olanak tanır. Bir tür enerji depolama cihazıdır.
Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #3750

06 May 2021

Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Kör tapa tesisatın önemli parçalarından biridir. Özellikle bir tesisatın açık ucunu kapamada kullanılan tesisat parçasıdır. Akışı durdurduğu için adına kör tapa denir. Bu yazımızda kör tapayı detaylıca inceleyip kullanıldığı yerleri açıklayacağız. Kör tapa; gaz veya sıvı tesisatlarında herhangi bir yere bağlanmayan boruların akıntılarını kesmek için kullanılır. Kör tapa çok basit bir şekilde borunun akışını durdurarak […]
Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #4041

03 Haz 2021

Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Somun; iç kısmında dişleri bulunan, bu dişler sayesinde bir cıvata üstünde hareket ettirilebilen ve çoğunlukla iki tarafı açık olan elemandır. Genelde metalden üretilirler ve ingiliz anahtarı sayesinde sıkılıp gevşetilebilirler.