Anasayfa » Yapı Sözlük » Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir?

Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir?

masıyla ve yeşil alanların azalmasıyla doğal drenaj da azalmıştır. Bugün bizim yazımızda bahsedeceğimiz daha çok insan yapımı/sunni drenaj olacak.

Paylaş :
Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir? #5351
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 24 sn

Drenaj; yapay veya doğal olarak yüzeydeki fazla olan suyun, fazla olduğu yerden uzaklaştırılması ve dağıtılmasıdır. Genellikle yapılaşmanın olmadığı yerlerde toprak doğal bir şekilde kendi drenajını yapabilir. Fakat günümüzde yapılaşmanın artmasıyla ve yeşil alanların azalmasıyla doğal drenaj da azalmıştır. Doğal drenajın ne olursa olsun yetmeyeceği alanlar vardır; mesela yapı drenajları ve yol drenajları. Bunlar suni drenajdır. Bugün bizim yazımızda bahsedeceğimiz daha çok insan yapımı/suni drenaj olacak.

Yapıların etrafında ve yakınında suyun serbest olarak dolaşması yapının dayanıklılığı için çok tehlikeli bir durumdur. Kışın donan su genleşip yapıya zarar verebilir ya da direk suyun kendisi zamanla ürünleri çürütür. Bu yüzden suyun yapıdan uzaklaştırılması ve kanalizasyona aktarılması gerekir. Böyle durumlar için insan yapımı drenajlar inşa etmek gerekir. Bunlar da bu iş için üretilmiş borular kullanılarak inşa edilir. Drenaj boruları ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Drenaj Borusu Nedir ve Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Drenajın Nerelerde Uygulanması Gerekir?

Sadece binalarda değil; yollarda, park/bahçelerde ve hatta tarlalarda bile drenaja ihtiyaç vardır. Su yaşamın kaynaklarından biri olsa da çoğu şey gibi fazlası zarardır. Su, hem basınç yapar hem de malzemeleri içten içe çürütür. Yollarda, köprülerde birikebilecek olan fazla su yolların ve köprülerin çökmesine neden olabilir. Park, bahçe ve tarım arazilerinde de fazla su uzaklaştırılmazsa; bitkileri çürütebilir ve hatta toprak erezyonuna sebep olur. Toprakta suyun açtığı boşluklar yüzünden yüzeyde çökmeler bile olabilir. Bu yüzden suyun fazlası her zaman drenaj yoluyla uzaklaştırılmalıdır. Drenajla kanalizasyon bazen karıştırılır. Drenaj tekil olarak her bir yapının veya yerleşkenin su tahliyesiyken, kanalizasyon daha büyük bir alanı kapsar.

Umuyoruz ki “Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir?” başlıklı yazımız ilginizi çekmiştir ve açıklayıcı olmuştur. Bu yazımızı beğendiyseniz benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Blogumuzdaki içeriklerimizde bahsettiğimiz tüm ürünleri güvenle, en uygun fiyata satın almak için ise Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, düşünce ve yazımıza eklemek istediklerinizi aşağıya yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Unutmayın yorumlarınız sayesinde hem bize hem de diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Dübel Nedir ve Nerelerde Kullanılması Uygundur? #4623

06 Tem 2021

Dübel Nedir ve Nerelerde Kullanılması Uygundur?

Dübel vidanın içinde döndüğü bir kılıftır. Özellikle gazbeton gibi çok delikli, hemen dağılabilen duvarlarda ve ağır malzemelerin duvara monte edilmesinde kullanılan plastik parçadır.
Galvaniz Nedir? Galvaniz Kaplama Nasıl Yapılır? #3197

25 Mar 2021

Galvaniz Nedir? Galvaniz Kaplama Nasıl Yapılır?

Galvaniz; metallerin aşınma ve paslanmaya karşı çinko ile kaplanmasıdır. Metallerin uzun süre dayanması için çinko kaplaması çok faydalıdır.
Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır? #5826

28 Eyl 2021

Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Çekiç her takım çantasında kesinlikle bulunması gereken bir el aletidir. Çünkü her evde çeşitli sebeplerden ötürü çivi çakmak gerekir. Bir tablo asmak için veya bir mobilyayı tamir etmek için çekice ihtiyacınız olacaktır.