Anasayfa » Yapı Sözlük » Etriye Nedir ve Etriye Kolu Ne İşe Yarar?

Etriye Nedir ve Etriye Kolu Ne İşe Yarar?

Etriye yapının bütünlüğünü koruması için çok önemli bir elemandır. Depremde yıkılan veya zarar gören yapıların çoğundaki problem bu kolonların ve kirişlerin etrafını saran donatıların yetersizliğidir. Etriyenin sık aralıklarla yerleştirilmesi kolonun esnekliğini arttırır ve yapının dayanım süresini uzatır. Bu yüzden etriyelerin uygulamalarının doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir.

Paylaş :
Etriye Nedir ve Etriye Kolu Ne İşe Yarar? #5981
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 24 sn

Etriye betonarme yapılarda kullanılan bir çeşit donatıdır. Dik donatıların etrafını sararak kolon ve kirişlerin daha sağlam olmasını sağlar. Donatılar betonarme yapılarda kolon ve kirişleri güçlendirmek için kullanılan ve genellikle demirden üretilen uzun malzemelerdir. Etriye ise dik donatıların etrafını saran bir çeşit sargı donatısıdır. Kolonun şekline göre kare veya başka bir şekilde olabilir.

Etriye yapının bütünlüğünü koruması için çok önemli bir elemandır. Depremde yıkılan veya zarar gören yapıların çoğundaki problem bu kolonların ve kirişlerin etrafını saran donatıların yetersizliğidir. Etriyenin sık aralıklarla yerleştirilmesi kolonun esnekliğini arttırır ve yapının dayanım süresini uzatır. Bu yüzden etriyelerin uygulamalarının doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir.

Etriyenin şekli kareden dikdörtgene, üçgenden halkaya birçok farklı çeşitte olabilir. Fakat önemli olan etriyenin iki ucunun açıkta olmamasıdır. Yani donatıyı tam olarak kapatmalıdır. Etriyenin uygulaması düzgün olarak yapıldığında betonu her açıdan korur. Betonun genişlemesini engelleyerek kırılmaların önüne geçer. Fakat uçları açıkta kalırsa betonla beraber hareket eder ve kırılmalar engellenemez.

Etriye Kolu

Daha önce bahsettiğimiz gibi etriye dikey donatıların etrafına sarılan ve kolonun kesiti şeklinde olan inşaat demiridir. Bu demiri istenilen şekle getirmek çıplak elle zordur. Etriye kolu tam da bunun için vardır. Bu basit alet, etriyeye istenilen şekli vermeye yarayan mekanik bir alettir.

Etriye kolunda demiri yerleştirmek için yollar bulunur. Bu noktaya yerleştirilen demir kol yardımıyla istenilen dereceye göre bükülür. Tamamen manuel olarak çalışır fakat demiri sabit tuttuğu için kullanması çok kolay bir alettir. Demiri bükmeye başlamadan önce bu aleti sabitlemek işinizi son derece kolaylaştıracaktır. Bu sayede seri bir şekilde demir rahatça bükülür ve istenilen şekil verilir.

Umuyoruz ki “Etriye Nedir ve Etriye Kolu Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımız sorularınıza cevap vermiştir. Bu yazımızı beğendiyseniz benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Etriyenin tanımı gibi blogumuzda ilginizi çekecek onlarca yazı bulabilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri en uygun fiyata almak içinse Yapılır‘ı inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır? #5826

28 Eyl 2021

Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Çekiç her takım çantasında kesinlikle bulunması gereken bir el aletidir. Çünkü her evde çeşitli sebeplerden ötürü çivi çakmak gerekir. Bir tablo asmak için veya bir mobilyayı tamir etmek için çekice ihtiyacınız olacaktır.
Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir? #155

22 Tem 2020

Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

İnşaat sektöründe vitrifiye; lavabo, küvet, klozet, duş teknesi gibi sırlı seramikten yapılmış sıhhi ürünlere vitrifiye denir. Bu ürünler kolay temizlenirler ve kir-mikrop barındırmazlar.
Astar Boya Nedir? Astar Boya Ne İşe Yarar? #2044

03 Oca 2021

Astar Boya Nedir? Astar Boya Ne İşe Yarar?

Astar boya; son kat boyanın altına sürülen, son kat boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bunun yanında uygulanan yüzeyi de ekstra koruyan boyaya hazırlık katıdır.