Anasayfa » Kendin Yap » Klozet Montajı Nasıl Yapılır ve Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Klozet Montajı Nasıl Yapılır ve Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Klozet montajı zor gözükse de aslında çok basit adımlardan oluşan bir iştir. Eğer tuvaletiniz eskidiyse, çok su harcıyorsa veya rengi en son 20 sene önce moda olduysa üzülmeyin; klozet montajını kendi başınıza da yapabilirsiniz.

Paylaş :
Klozet Montajı Nasıl Yapılır ve Gerekli Malzemeler Nelerdir? #2432
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 8 dk, 12 sn

Klozet montajı zor gözükse de aslında çok basit adımlardan oluşan bir iştir. Eğer tuvaletiniz eskidiyse, çok su harcıyorsa veya rengi en son 20 sene önce moda olduysa üzülmeyin; klozet montajını kendi başınıza da yapabilirsiniz. Ama unutmayın vitrifiye elemanları ağır eşyalardır. Bu yüzden sizi zorlayabilirler. Yanınızda biriyle yapmanız faydalı olacaktır ya da bir ustadan yardım alabilirsiniz. Klozet montajı için birinden yardım alacaksanız bile klozet montajının adımlarını bilmeniz sizi gereksiz ve beklenmedik ücretlerden koruyacaktır.

Klozet Montajı İçin Gerekli Malzemeler ve Kullanılacak Aletler:

  • Klozet: Zevkinize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir klozet. Tesisat yerdeyse yani önceki klozetiniz ayaklıysa ayaklı, asma klozet ise yine asma klozet takmanız gerekir.
  • Klozet kapağı: Yeni klozet aldığınızda bazı model ve markalarda klozet kapağı dahildir fakat bazılarında dahil olmayabilir veya farklı bir klozet kapağı tercih edebilirsiniz. Klozeti alırken klozet kapağı dahil olup olmadığını satın aldığınız yapı markete danışabilirsiniz.
  • Gerekli vidalar: Klozet montajı için gerekli vidalar klozetin paketinden çıkar fakat zemine bağlı olarak kullanılacak vidalar değişiklik gösterebilir. Klozeti aldığınız yapı markete danışmanız uygun olacaktır.
  • Dübel: Vidalar gibi dübeller de klozet paketi içinden çıkacaktır fakat farklı klozet ve döşeme tipleri için farklı dübeller gerekebilir.
  • Matkap: Dübelin takılabilmesi için zeminde delikler açılması gerekir. Matkap da gerekli boyuttaki deliği açmanıza yarar.
  • Keski: Klozet eğer yere yapıştırıldıysa yerden ayırmak için kullanılır.
  • İngiliz anahtarı veya uygun büyüklükte anahtar: Klozet montajı yaparken çeşitli noktalarda somun ve altıgen vidaları sıkmanız gerekecektir.
  • Şarjlı matkap: Özellikle ayaklı klozetlerde şarjlı matkap, vida ve somunları sıkma ve gevşetmede işe yarar.
  • Boya kazıyıcı: Eğer önceki klozet yere veya duvara monte edilirken seramik yapıştırıcı veya silikon benzeri ürünler kullanıldıysa yeni klozeti monte etmeden önce seramik yüzeydeki bu tür kalıntıların temizlenmesi gerekir. Boya kazıyıcı bu artıkları temizlemede işe yarar.
  • Eldiven: Elinizi kesmemek veya kirletmemek için eldiven kullanmak faydalı olacaktır.
  • Kova: Sökülecek olan klozetin içindeki suyu boşaltırken ve yeni klozetin çalışıp çalışmadığını kontrol ederken içine su dökmek için kullanılacaktır.
  • Kurşun kalem: Klozetin dübellerinin takılacağı noktaları işaretlemeye yarar.
  • Emniyet gözlüğü: Kırma ve kazıma işlemlerinde gözleri korumaya yarar.
  • Paçavra: Klozet söküldükten sonra hem pis su giderine bir şey düşürmemek hem de yayılacak pis kokuları önlemek için kullanılır.
  • Su terazisi: Özellikle asma klozetin yamuk olmasını önlemek için kullanılır.

Klozet Sökülmeden Önce Yapılması Gerekenler

Klozet sökülmeden önce ilk olarak daireye gelen su kesilir. Daha sonra banyodaki diğer musluklar açılarak borularda kalan suyun boşaltılması sağlanır. Bunun üzerine rezervuardaki suyun boşalması için sifon çekilir. Son olarak da eğer varsa taharete ve sifona giden borular sökülür. Artık klozetinizi rahatça sökebilirsiniz.

Klozet montajı
Klozet montajı öncesi taharet musluğunun sökülmesi

Asma Klozet Montajı

Asma klozet genelde gömme rezervuarla birlikte kullanılır. Günümüzde daha az yer kaplamaları, gömme rezervuarlarla uyumlu olmaları ve altının rahatça temizlenebilmesi nedeniyle popüler olmuşlardır. Asma klozet banyonuzu ferah gösterir. Klozet seçimi ile ilgili dha detaylı bilgi için “Klozet Seçimi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?” başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Asma Klozet Nasıl Sökülür?

Asma klozeti sökmeden önce klozetin içindeki su tek kullanımlık bir bardak yardımıyla boşaltılır. Daha sonra klozet kapağı sökülür. Klozeti tutan somunlar anahtar yardımıyla sökülür. Bu noktada klozete alttan destek vermeyi unutmayın. Klozeti somunların takılı olduğu saplamalardan çıkarın. Taharet musluğuna su sağlayan hortumu da sökün. Eski klozetinizi atmadan önce içinde kalan az miktardaki suyu boşaltmayı unutmayın.

Yeni Klozet Montajı Öncesi Hazırlık

İlk olarak pis su giderine bir paçavra takın, böylece pis kokular ve gazlar çıkmasın. Yeni klozetinizi takmadan önce asma klozeti takacağınız saplamaların doğru uzunlukta olduğundan emin olun. Eğer saplamalar yeterli uzunlukta yenisini satın alıp takabilirsiniz. Ayrıca su terazisi yardımıyla askıların düz olduğundan emin olun.

Pis su ve temiz su ara borularının contalarını takıp bu boruları klozetin içindeki talimatlara göre kısaltın. Ara boruları kestikten sonra klozetle ve ana borularla birleşecekleri noktalara silikon sıkın. Pis su giderine sıkıştırdığınız paçavrayı çıkarın ve ara boruları ana borulara yerleştirin.

Yeni Asma Klozet Montajı

Yeni klozetinizi yerleştirmeden önce taharet musluğunun borusunu duvardaki metal olan boruya ingiliz anahtarı yardımıyla takın. Yeni asma klozetinizi dikkatlice saplamalara takarken pis ve temiz su ara borularının da doğru yerlere denk geldiğinden emin olun. Vida gibi yivlere sahip olan saplamalara somunları takın ve sıkın. Fakat somunları sıkarken bir tarafı tamamen sıkıştırıp diğer tarafa geçmeyin. Her iki taraftaki somunları da azar azar döndürüp diğer tarafa geçin. Olabildiğince eşit yapın. Yoksa bir taraf çok sıkışırsa seramik gerilip, kırılabilir.

Pis ve temiz su ara borularının yerleşimi

Somunları sıkıştırdıktan sonra klozetin duvara tam yaslandığına emin olun ve somunların üzerine paketten çıkan kapakları takın. Klozet kapaklarının montajı her model ve marka için değişebilmektedir. Bu yüzden klozet kapaklarını monte etmek için talimatları takip edin. Yeni klozetinize yarım kova su dökerek her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bir su sızıntısı yoksa artık dairenize gelen suyu açıp tuvaletinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ayaklı Klozet Montajı

Pis su gider tesisatınız duvarda değil yerdeyse ayaklı klozet kullanmak tek seçimdir. Piyasada birçok ayaklı klozet çeşidi bulabilirsiniz. Aynı zamanda gömme rezervuara sahip olmayan ve olamayacak tesisatlar için de ayaklı klozet daha uygun bir seçimdir. Piyasada rezervuar tankına sahip asma klozetler bulunsa da seçenek azdır, bu yüzden zevkinize uygun ayaklı klozet bulmak daha kolay olabilir.

Ayaklı Klozet Nasıl Sökülür?

Ayaklı klozeti sökmeden önce klozetin içindeki su tek kullanımlık bir bardak yardımıyla boşaltılır. Taharet musluğunun ve sifona su sağlayan valfin bağlantı boruları sökülür. Daha sonra klozet kapağı ve rezervuar tankı klozetin altından sökülür. Bu kısımları sökmek zorunlu olmasa da klozeti taşırken kolaylık olması açısından tavsiye ediyoruz.

Klozetin yerle birleştiği noktada klozetin vidalarını gizleyen kapaklar sökülür ve daha sonra şarjlı tornavida veya ingiliz anahtarı yardımıyla klozeti sabitleyen vidalar gevşetilir. Klozet dikkatli bir şekilde kaldırılır ve içinde kalan su boşaltılarak uygun bir şekilde çöpe atılır.

Yeni Klozet Montajı Öncesi Hazırlık

Herhangi bir işe başlamadan önce eski klozet kaldırılır kaldırılmaz pis su giderine bir paçavra sıkışıtırılır. Böylece hem kötü kokular engellenir hem de deliğe herhangi bir malzeme düşemez. Yeni klozeti yerleştirmeden önce eğer varsa eski yapıştırıcı kalıntıları ve kirler boya kazıyıcı yardımıyla temizlenir. Paçavra geri çıkarılır ve klozeti aldığınız kutu içinden çıkan ara boru pis su giderine yerleştirilir. Bu boru klozeti yerleştirilecek noktada birkaç santimlik pay bırakabilmek için genelde körüklü üretilirler.

Yeni Ayaklı Klozet Montajı

Klozetinizi tam olarak sabitleyeceğiniz noktayı hem duvara hem de pis su giderine göre bulduktan sonra vida deliklerini bir kurşun kalem yardımıyla yerde işaretleyin. Daha sonra klozeti kenara alıp bu noktaları dübelin sıkı bir şekilde girebileceği kadar delin. Dübelleri yerleştirin ve klozeti doğru yerine yerleştirin.

Vidaları yerleştirip sıkmadan önce taharet ve sifon musluklarını klozete bağlayın ve eğer rezervuar tankı monte edilmediyse kutudaki talimatlara göre hem tankı hem de klozet kapağını monte edin. Vidaları her seferinde azar azar olacak şekilde iki tarafta da sıkın. Bir tarafın vidasını tamamen sıkıp diğer tarafa geçmek seramikte gerginlik yaratıp klozeti çatlatıp kırabilir. Vidaları eşit bir şekilde sıktıktan sonra vidaları gizleyen kapaklar kapatılır.

Daireye gelen su açılmadan önce yarım kova su klozete dökülür ve bir su sızıntısı yoksa vana açılır ve sifonun dolup dolmadığı kontrol edilir. Sifon da çekildikten sonra her şey yolundaysa yeni klozetiniz artık kullanıma hazır.

Asma klozet montajını ve ayaklı klozet montajını anlattığımız yazımız umarız sizler için faydalı olmuştur. Diğer “kendin yap” yazılarımız için blogumuzu, bahsedilen ürünleri satın almak için de Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (7)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (9)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Musluk ve Bataryadaki Kireç Nasıl Temizlenir? #7069

29 Ara 2021

Musluk ve Bataryadaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Her suda çeşitli miktarlarda bulunan kireç musluk ve bataryalar üstünde leke oluşmasına neden olurlar. Bunun yanında kullandığımız sabunlar, diş macunları hatta cildimizdeki yağlar bile bataryaları lekeleyebilir. Bu yüzden banyo ve mutfak bataryalarını sık sık temizlemek önemlidir. Bu yazımızda sizlere bataryanızdaki leke ve kirleri en kolay şekilde nasıl temizleyeceğinizi anlatacağız.
Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır? #9023

08 Eyl 2022

Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Bahçenizde yeşillik dışında oturma alanları, yürüme yolları ve sebze/meyve yetiştirilen alanlar oluşturmak işinizi kolaylaştıracağı gibi bahçenizi kullanmanızı ve bakımlı tutmanızı da kolaylaştırır. Bu yazımızda bahçenizi nasıl düzenleyeceğinizi ve nasıl bakımlı tutacağınızı anlatacağız.
Klozet Temizliği Hangi Ürünlerle Nasıl Yapılır? #6104

16 Eki 2021

Klozet Temizliği Hangi Ürünlerle Nasıl Yapılır?

Klozet temizliği hiç zevkli olmasa da evdeki en önemli temizlik işlerinden biridir. Yorucu hatta çirkin bir iş olsa da birinin bu temizliği yapması gerekir. İster evinize yeni taşınmış olun ve derin bir klozet temizliğine ihtiyacınız olsun ister günlük lekelerden kurtulmak için basit ipuçlarına ihtiyacınız olsun; bu yazımız tam size göre. Yazımızda bu zor ve sıkıcı işi daha kolay nasıl ve hangi malzemelerle yapacağınızı anlatacağız.