Anasayfa » Yapı Sözlük » Fayans Nedir? Seramik ve Fayans Arasındaki Fark Nedir?

Fayans Nedir? Seramik ve Fayans Arasındaki Fark Nedir?

Fayans özellkle mutfak ve banyo gibi ıslık mekanların duvarlarında daha çok dekoratif olarak kullanılan suya

Paylaş :
Fayans Nedir? Seramik ve Fayans Arasındaki Fark Nedir? #1665
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 28 sn

Fayans Nedir?

Fayans; kaolin, kuvars, kil, kalker veya feldispat gibi minerallerin öğütülüp özel hazırlanmış kalıplarda sıkıştırılarak biçimlendirilip 900°C üstünde pişirilimesiyle elde edilen bir yüzü sırlı, öteki yüzü gözenekli kaplama malzemesidir. Fayanslar iki kere fırınlanır; bir defa sırsız bir defa da sırlı olarak. Bu uygulama ürünün daha güçlü ve dayanıklı olmasını sağlar.

Fayans, ismini İtalya’daki seramikleriyle ünlü Faenza şehrinden almaktadır. Fakat eskiden beri batıda olduğu gibi doğuda da çokça üretilmektedir. Hatta günümüzde, bu şık kaplama ürününün üretimiyle başı çeken ilk 3 ülkeden biri Türkiye’dir.

Fayans özellkle mutfak ve banyo gibi ıslak mekanların duvarlarında sıklıkla dekoratif olarak kullanılırlar. Yüzeyleri sırlı olduğu için temizlenmeleri çok kolaydır ve çok yoğun olmadığı sürece suyu içlerine çekmezler çünkü dış kısımları sırlıdır. Fakat fayansın özellikle dış mekena uygun olduğu belirtilmiyorsa dış mekanda kullanılmaması gerekir.

Banyo ve mutfak fayanslarını piyasada ayrı ayrı görebilirsiniz fakat bu özellikleri farklı olduğu için değil tasarımları veya desenleri farklı olduğu içindir. Bu yüzden banyo fayansını mutfakta, mutfak fayansını da banyoda kullanmakta bir sakınca yoktur.

Fayansları daha güçlü hale getirmek için fayanslar arasındaki boşluğa derz denen yapıştırma/dolgu malzemesi kullanılır. Derz genelde karoların arasından göründüğü için piyasada birçok renkte derz dolgusu vardır.

Fayans ve Seramik Arasındaki Fark Nedir?

Seramik Nedir?

Seramik, pişmiş topraktan yapılan ürünlere verilen addır. Boşluklu, yarı boşluklu ve boşluksız çeşitleri vardır. Seramiğin kullanım alanı çok geniştir. Seramik; yer karolarından dekoratif eşyalara, mutfak malzemelerinden vitrifye elemanlarına kadar birçok ürünün üretiminde kullanılabilir.

Fayans ve Seramik Arasındaki Fark

Fayansla karıştırılan seramik, yer döşemesinde kullanılan ve fayansa göre daha dayanıklı olan yer karolarıdır. Birçok farklı şekilde olabilirler; kare, altıgen, dikdörtgen, yuvarlak,… Suya dayanımları fayanslara göre daha fazladır. Bu yüzden fayanslar duvar kaplamak için uygunken, seramikler iç ve dış yer döşemesi için uygundur.

Fayanslar yüke, darbeye, yaya trafiğine, kırılmalara ve çizilmelere seramik yer karoları kadar darayanıklı değildirler. Bu yüzden doğru ürünleri doğru yerlerde kullanmak çok önemlidir.

Bu yazımızda sizler için “fayans nedir?” ve “seramik ve fayans arasındaki fark nedir?” sorularını cevaplamaya çalıştık. Diğer bilgilendirici yazılarımızı okumak için blogumuzu, fayans seçeneklerini incelemek ve diğer tüm yapı malzemesi ihtiyaçlarınız için ise Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (4)

🤠

Yol Gösterici (19)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar? #766

21 Ağu 2020

Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar?

Valf, gazların veya sıvıların geçmesini düzenleyen musluktur. Stop valf ise sıhhi tesisatta suyu kesmeye yarayan contalı vanadır.
Matkap Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır? #4839

22 Tem 2021

Matkap Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Matkap çok yönlü bir elektrikli el aletidir. Ucuna takılabilen başlıklar sayesinde duvarda delik açmaktan vida sıkmaya kadar birçok farklı işte kullanılabilir. Hatta matkaba takılan uçlar sayesinde yüzeylere zımpara bile yapabilirsiniz.
Tik Yağı (Teak Oil) Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır? #1384

19 Eki 2020

Tik Yağı (Teak Oil) Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Tik yağı, tik gibi sert ağaçlar için kullanılan, söz konusu ağaçları çeşitli etkilerden koruyan bakım yağıdır. Özellikle bahçe mobilyalarınızın her sene tik yağı ile bakımı yapılmalıdır. Tik Ağacı Nedir? Bahçe mobilyaları genelde dayanıklı ve sert ahşaptan üretilirler. Bu ağaçları dayanıklı yapan içindeki kanalların azlığı ve ağaç içindeki yağ oranının yüksekliğidir. Bu sayede ahşap içinde olabildiğince […]