Günümüzde yapılan yeni inşaatların çoğunda banyoya gömme rezervuar montajı yapılmış oluyor. Bu da banyoların daha ferah ve toplu gözükmesine yarıyor. Fakat eğer evinizde halihazırda gömme rezervuar yoksa gömme rezervuarı nasıl monte edebilirsiniz? Sorunun cevabı bu yazımızda.
Gömme Rezervuar Nedir?
Gömme rezervuar, depo kısmı duvarın içinde olan fakat duvar yüzeyine takılan kumanda paneliyle çalışan rezervuar çeşididir. Su tasarrufu yapılmasına yardım eder. Çoğu gömme rezervuarda suyun deşarjı iki kademelidir. Farklı duvar tipleri ve kalınlıkları için farklı gömme rezervuar çeşitleri vardır. Gömme rezervuar satın alırken duvar tipinize göre satın almak çok önemlidir. Sanılanın aksine bu rezervuarlara müdahale etmek zor değildir ve kırma dökme gerektirmez. Gömme rezervuarlarla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gömme Rezervuar Nasıl Çalışır?
Gömme rezervuar üç ana parçadan oluşur: Gömme rezervuar, kumanda paneli ve stop valf. Gömme rezervuar suyun depolandığı ve asıl mekanizmanın olduğu kısımdır. Son derece dayanıklıdır. Kumanda paneline basıldığında depodan klozete su akışı başlar. Su seviyesi azalınca da flatör çöker ve depoya su gelişini engelleyen tıpayı açar. Böylece depo hiçbir zaman susuz kalmaz.
Gömme Rezervuar Montajı Nasıl Yapılır?
Gömme rezervuar montajı seçtiğiniz marka, tuvalet çeşidi (alafranga veya alaturka) ve uygulama yapacağınız duvar çeşidi ve kalınlığına göre değişebilir. Bu yüzden burada gömme rezervuar montajını genel hatlarıyla anlatsak da öncelikli olarak gömme rezervuarın kutusundan çıkan talimatları okumanız ve göz önüne almanız gerekmektedir. Bizim aşağıda vereceğimiz gömme rezervuar montajı tarifi Geberit Duofix modeline yöneliktir.
Gömme Rezervuar Montajı İçin Gerekli El Aletleri:
- Kurşun kalem: Gömme rezervuarı sabitleyecek vidaların takılacağı yerleri işaretlemede kullanılır. Böylece daha sonra bu noktaları delerken kolaylık olur.
- Şerit metre: Gömme rezervuarı doğru yüksekliğe yerleştirmek için ölçü alırken kullanılır.
- Su terazisi: Gömme rezervuarı yükseltirken ve yerleştirirken düz olduğunundan emin olmak için kullanılır. Terazideki sıvının içindeki hava baloncuğunun tam ortada olması ölçülen yüzeyin düz olduğuna işaret eder.
- Somun Sıkma Anahtarı: Gömme rezervuarı yere ve duvara sabitlemek için kullanılan somunları sıkıştırmada kullanılır.
- Matkap: Kurşun kalemle işaretlenen yerleri delmekte kullanılır.
- Testere: Temiz ve pis su borularını kısaltmak gerekirse kullanılabilir.
- Maket bıçağı: Gömme rezervuar kutusunu dikkatlice açmak için veya boruları kesmek için kullanılır.
- Çekiç: Matkap yardımıyla delinen deliklere gerektiği yerde dübel takmaya yardımcı olurlar.
Montaj Öncesi Hazırlık
Gömme rezervuar montajı öncesi veya tesisatla ilgili yapılacak herhangi bir iş öncesi daireye gelen suyun kesilmesi çok önemlidir. Böylece daha temiz ve rahat çalışabilirsiniz. Sonrasında varsa eğer mevcut klozet ve rezervuar takımı sökülür. Klozet ve rezervuar takımının nasıl söküleceği ile ilgili buradaki klozet montajı yazımızı inceleyebilirsiniz. Unutmayın eğer halihazırda başka bir rezervuar sistemine sahip banyonuz varsa gömme rezervuar taktığınızda gömme rezervuarı alçıpanla kapatmanız gerekecek ve çok kalın olmasa da bir çıkıntı oluşacaktır. Böyle bir durum için önereceğimiz gömme rezervuar ise Geberit Duofix serisine ait olanlardır.
Gömme Rezervuar Montajı
Gömme rezervuar kutudan dikkatlice çıkarılır. Tüm parçalar görünecek şekilde temiz bir yüzeye yayılır. Öncelikle kutudan çıkan montaj kılavuzu dikkatlice okunur. Daha sonra talimatlara göre gömme rezervuarın boyu ayarlanır. Asma klozetlerin takılacağı saplamalar gömme rezervuara takılır.
Boyu ayarlanan rezervuar yerleştirileceği duvara veya çerçevenin içine yerleştirilir. Rezervuarın vidalarının takılacağı yerler duvarda veya çerçevede kurşun kalem yardımıyla işaretlenir. Matkap yardımıyla işaretlenen yerler delinir ve gerekiyorsa dübel takılır. Daha sonra rezervuar yeniden yerine yerleştirilir. Vidalar somun sıkma anahtarı yardımıyla sıkılır fakat sıkma işlemlerini yaparken su terazisi yardımıyla rezervuarın düz durduğundan emin olmak gerekir. Yoksa saplamalar da yamuk olur ve bu da asma klozetin yamuk olmasına yol açar.
Gömme rezervuar sağlam bir şekilde sabitlendikten sonra su tankının kapağı açılır. Fakat bu kapak daha sonra yeniden yerine takılacağı için kaybolmayacak bir yere koyun. Kumanda panelinin takılabilmesi için gerekli sıva koruma kapağı gömme rezervuarın önüne veya bazı modellerde (Geberit Omega) üstüne de monte edilebilir. Tankın üstündeki tıpa çıkarılır ve kutudan çıkan musluk ve hortum talimatlarda gödterilen yerlere takılır. Bu musluk rezervuarın deposunu dolduracak suyu kontrol etmek için kullanılır. Kapak ve sıva koruma kapağı yerine yerleştirilir. Bu sayede montaj devam ederken su tankına toz ve inşaat artıkları girmez.
Rezervuarın su tankına ve taharet musluğuna temiz su bağlantıları yapılır daha sonra da pis su ara borusu yerleştirilir. Pis su borusunun uzunluğu bir testere yardımıyla ihtiyaca göre kısaltılır.
Gömme Rezervuarın Gizlenmesi
Gömme rezervuar montajınız tamamlandı. Sırada tercih ettiğiniz gömme rezervuar çeşidine göre duvar örme veya alçıpan yerleştirme var. Bunları yaparken de dikkat etmeniz gerekenler; pis su ve temiz su borularının açıkta kalması ve asma klozetin takılacağı saplamaların doğru uzunlukta ve dengede olduklarından emin olmaktır. Bu işlem için su terazisinden faydalanabilirsiniz.
Gömme rezervuarı gizlemek tabii ki çok önemli. Çünkü çoğu kullanıcının gömme rezervuar tercih etmesinin sebebi banyoda sade bir görünüm elde etmek ve yerden kazanmaktır. Bu yüzden gömme rezervuarı şık, temiz bir şekilde kaplarken banyonun geri kalanıyla uyum sağlamasına da dikkat etmek gerekir.
Gömme Rezervuar Montaj Sonrası
Gömme rezervuarı monte edip gizledikten sonra artık tercih ettiğiniz fayansı döşeyebilirsiniz. Fayansınızı nasıl döşeyebileceğinizi adım adım anlattığımız yazımız için buraya tıklayabilirsiniz. Fayansınızı döşedikten sonra sıva koruma kapağınızı maket bıçağı yardımıyla fayans seviyesinde kesin ve kumanda panelini talimatlarda belittilen şekilde yerleştirin. Kumanda panelinizi de taktıktan sonra geriye sadece asma klozetinizi saplamalara takmak kalıyor.
Artık dairenize gelen suyu açıp klozetinize su doldurmaya hazırsınız. Rezervuarınızı birkaç kere çalıştırarak her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol ettikten sonra artık rezervuarınızı kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere gömme rezervuar montajı adım adım nasıl yapılır onu açıklamaya çalıştık. Umarız faydalı bulmuşsunuzdur. Benzer içeriklerimiz için blogumuzu, gömme rezervuar çeşitleri için de Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (2)
🤗
Pratik (0)
😏
Detaylı (4)
🤓
Zekice (1)
🤠
Yol Gösterici (5)
🤩
Yenilikçi (2)
😜
Eğlenceli (1)
😲
Şaşırtıcı (1)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.