Anasayfa » Havuz Yapımı: Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?

Havuz Yapımı: Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?

Merak etmeyin evinize havuz yaptırmak için bir sürü para harcamanıza gerek yok. Eğer bir profesyonellerden yardım alacaksanız bile havuzun genel inşası ve yalıtımı ile ilgili bilginiz olması faydalı olacaktır

Paylaş :
Havuz Yapımı: Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır? #1769
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 6 dk, 33 sn

Havuz yapımı konusunda aklınızda sorular varsa bu yazı tam size göre. Sizlere bu yazımızda havuz yapımı konusunda bilgiler ve ipuçları verirken havuz yalıtımı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini adım adım anlatacağız.

Hepimiz kişisel havuzumuz olmasını çok isterdik herhalde. Eğer buna uygun bir eviniz ve bahçeniz varsa neden size özel havuzunuz da olmasın? Kulağa ilginç gelse de havuz inşa etmek için kış en uygun mevsimlerden biri. Bu mevsimde hem ustalar daha az yoğun olacaklardır (bu sayede havuzunuzu daha uygun fiyata yaptırabilirsiniz) hem de yaz sezonu için havuzunuz hazır olacaktır.

Evinizin bahçesine havuz eklemek, evinizin değerini arttırırken sizin hayatınızı da daha keyifli hale getirecektir. Yani havuzu bir yatırım olarak düşünebilirsiniz. Merak etmeyin evinize havuz yaptırmak için bir sürü para harcamanıza gerek yok. Eğer bir profesyonellerden yardım alacaksanız bile havuzun genel inşası ve yalıtımı ile ilgili bilginiz olması faydalı olacaktır. Böylece sürpriz ücretler ve gereksiz malzemelerle karşılaşsanız bile müdahale etme şansınız olabilir.

Havuz Yapımı İçin İzin Almaya Gerek Var mı?

Havuz yaptırırken izin almak gerekir mi sorusunun cevabı havuzun derinliğine göre değişir. Eğer yaptıracağınız/yapacağınız havuzun derinliği 1 metrenin altındaysa, süs havuzu sayılır ve izin almaya gerek olmaz. Fakat havuzun derinliği 1 metreden fazla ise bağlı olunan belediyeden izin almak gerekir. Bunun için imar planında düzenlemeler yapmak gerekebilir. Eğer izin alınmazsa veya düzeltilmiş imar planına uyulmazsa, havuz kaçak yapı sayılır ve ceza ödenmesi gerekir.

Doğru Alanın Belirlenmesi

Havuz yapımı sırasında en önemli şeylerden biri havuzu inşa edecek doğru yeri bulmaktır. Alanın havuz için uygun büyüklükte olması yeterli değildir. Bunun yanında derinliğin de istediğiniz havuz için uygun olması gerekir. Bu yüzden havuzun altında bodrum, otopark veya önemli boruların olmadığından emin olmanız gerekir. Bu yüzden de halihazırdaki bir yapıya havuz ekleyecekseniz yapının planına ulaşmak ve havuzu ona göre yerleştirmek önemlidir.

Havuzunuzun Özelliklerine Karar Vermek

Havuz yapmaya karar verdiniz, yeri seçtiniz. Şimdi sırada şeklini seçmek var. Klasik dik açılı dikdörtgen veya kare bir havuz tercih edebilirsiniz veya daha organik oval çeşitler tercih edebilirsiniz. Dik açılı havuzlar uygulama yapılırken daha kolay olacaktır. Çünkü kullanılan çoğu malzeme dik açılı yerlerde uygulamak için üretilmiştir. Fakat oval bir havuz inşa etmek de tabii ki imkansız değildir sadece biraz daha ustalık isteyecektir.

Havuz yapımı sırasında havuzun derinliği de belirlenmelidir. Havuzun derinliğini havuzun amacına ve havuzu kullanacak olan insanlara göre belirleyebilirsiniz. Mesela havuzu küçük çocuklar da kullanacaksa sığ veya bir tarafı daha sığ olacak şekilde planlayabilirsiniz. Tabii ki havuzun merdiveni için de bir yer belirlemeyi unutmayın.

Havuzunuzun planını çizerken bu konuda usta birinden (mimar veya tekniker) yardım istemeniz faydalı olacaktır. Böylece hem izin için başvururken hem de uygulama yapılırken işiniz çok daha kolay olacaktır.

Havuz Yapımı için Malzeme Seçimi

Havuz inşa ederken havuzun malzemesi için önünüzde birçok seçenek var. Havuzu yaparken eğer özel bir şekil veya tasarım fikriniz varsa, beton kullanmanız ve iskeletini betonarmeden inşa etmeniz gerekir. Fakat standart bir şekil ve boyut da sizin havuz fikriniz için uygunsa, prefabrik havuzları tercih edebilirsiniz.

Havuz İnşası

Havuz yapımına başlarken; havuzunuz prefabrik de olsa betonarme iskelete de sahip olsa önce havuzun yapılacağı alan gereken boyutlarda kazılır. Zemin eşitlenir ve duvarlar olabildiğince düzeltilir. Havuzun tesisatı ve filtre sistemi bu aşamada yerleştirlilir. Bunun usta biri tarafından yapıldığından emin olun.

Betonarme İskelete Sahip Havuz Yapımı

Uzun ömürlü ve dayanıklı uygulamalar için havuz inşasında betonarme iskelet tercih etmeniz faydalı olacaktır. Betonarma iskeletin inşası daha uzun ve zor olsa da havuzunuz çevresel şartlara ve darbelere daha dayanıklı olacaktır. Bunun yanında betonarme iskelet kullanırsanız havuzunuzu istediğiniz biçimde tasarlayıp uygulayabilirsiniz.

Havuz yapımı
Betonarme havuz yapımı

Havuz için kazılan ve eşitlenilen alana betonarme havuzun iskeletini oluşturacak olan demirler yerleştirilir. Bunlar havuzun zeminine yerleştirildiği gibi duvarlarına da döşenir. Daha sonra beton, mümkünse bir beton püskürtme makinesiyle havuzun duvarlarına ve yerine püskürtülür ve bir yandan de beton kurumadan yüzeyi eşitlenir. Daha sonra alçı ve mozaik uygulamasıyla havuz hazır hale gelir. Tabii ki havuza uygulanacak olan seramik ve mozaikler için suya dayanıklı özel bir derzin kullanılması gerekir. Bu arada da havuz çevresi kullanıcının isteği doğrultusunda düzenlenir.

Havuz Yalıtımı

Havuz yalıtımı yaparken doğru ürün seçimi ve doğru uygulama son derece önemlidir. Havuzda kullanacağınız yalıtım ürünleri normal su yalıtım ürünlerinden daha güçlü ve etkili olmalıdır. Çünkü bir ürünün sadece yağmur yağdığında ıslanıp sudan korunmasıyla aralıksız su altında kalıp sudan korunması farklıdır. Bu yüzden havuz, su deposu gibi güçlü su yalıtımına ihtiyaç duyulan yerler için weber’in özel olarak geliştirdiği ve içme suyu için de uygun olan weber.dry SS-10 ürününü kullanmak çok iyi sonuçlar verecektir.

Prefabrik Havuz Yapımı

Prefabrik havuz yapımı betonarme havuz yapımına göre hızlı, ucuz ve kolaydır. Bu yüzden betonarme havuz ve prefabrik havuzun artı ve eksi yönlerini karşılaştırarak sizin için uygun olan seçeneği belirleyebilirsiniz. Eğer sizin için uygun seçenek prefabrik ise hazır şekillerden sizin zevkinize ve alanınıza en uygun olanını seçerek başlayabilirsiniz.

Havuz Yapımı
Prefabrik havuz yapımı

Havuzun kazısı ve tesisat yerleştirme işlemi bittikten sonra prefabrik havuz çukura yerleştirilir. Prefabrik havuzun sallanmaması için havuz ve çukurun arası toprak ve betonla doldurulur.

Havuzun Çevresi

Havuz yapımı bittikten sonra havuz çevresinin düzenlemesi yapılır. Havuz çevresi beton, taş veya havuzlar için üretilen kaydırmaz karolarla kaplanabilir. Havuz çevresine bitkiler eklemek sizi daha doğanın içinde hissettireceği için daha da rahatlatacaktır. Havuzun varsa merdiven gibi aksesuarları da monte edildikten sonra havuzunuz doldurmak için hazır.

Havuzun Dolumu

Havuzunuzu birkaç hortum yardımıyla evinizdeki musluklardan doldurabilirsiniz. Tabii ki bu işlem havuzunuzun büyüklüğüne göre bir veya birkaç gün sürebilir. Havuzunuz dolduktan sonra havuzunuzda bir kaçak olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir kaçak bulursanız havuzu kullanmadan ve zaman kaybetmeden havuzunuzu yapan kişiyle görüşün. Eğer havuzunuzda bir sorun yoksa gerekli kimyasalları doğru miktarlarda ekleyerek havuzunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Umuyoruz ki havuz yapımı konusunu anlattığımız bu yazı ilginizi çekmiştir. Eğer yazımız ilginizi çektiyse diğer yazılarımızı okumak için sizleri blogumuza ya da yazıda bahsettiğimiz ürünleri ve daha fazlasını incelemek ve satın almak için Yapılır‘e bekliyoruz. Yorumlarınız bizim için çok değerli. Yazıyla ilgili yorum ve düşüncelerinizi aşağıya bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır? #59

14 Haz 2020

Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Biz yaza hazırız ama bahçe mobilyalarımız yaza hazır mı? Bahçe mobilyalarının bakımı göz ardı edilen fakat aslında bahçe mobilyalarınızın ömrünü uzatmak için yapılması gereken ve evde kendi başınıza rahatlıkla yapabileceğiniz çok önemli bir adım.
Duvar Boyama İpuçları #8873

23 Ağu 2022

Duvar Boyama İpuçları

Duvar boyama nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Yaz, bahar gibi sıcak mevsimler evinizi boyamak için en uygun mevsimlerdir. Çünkü boyanın kuruması için ve uçabilecek gazlardan korunmak için boyanan mekanların güzelce havalandırılması gerekir. Bu yazımızda en kolay ve temiz şekilde evinizi nasıl boyayabileceğinizi anlatacağız.
Banyo Aksesuarlarının Montajı ve Detaylı Rehber #10815

28 Haz 2023

Banyo Aksesuarlarının Montajı ve Detaylı Rehber

Konu banyonuzu tasarlamaya gelince, doğru aksesuarları seçmek çok önemlidir. Monte edilebilir banyo aksesuarları, banyonuza zarafet katarken alanınızı düzenlemenin işlevsel ve şık bir yolunu sunar. Banyo aksesuarları banyo atmosferini desteklerler, tarzınızı yansıtır ve günümüz trendlerine uygundurlar, banyonuzun temiz ve düzenli kalmasında yardımcı olurlar ve günlük rutininizi daha rahat hale getirirler. Ancak, yeni aksesuarların keyfini çıkarmaya başlamadan önce, onları düzgün bir şekilde monte etmeniz gerekir. Havlu askılarından sabunluklara kadar sayısız seçenek arasından tarzınızı da yansıtan modelleri seçerek banyonuzu daha davetkar bir yer haline getirebilirsiniz.