Anasayfa » Duvar Boyama İpuçları

Duvar Boyama İpuçları

Duvar boyama nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Yaz, bahar gibi sıcak mevsimler evinizi boyamak için en uygun mevsimlerdir. Çünkü boyanın kuruması için ve uçabilecek gazlardan korunmak için boyanan mekanların güzelce havalandırılması gerekir. Bu yazımızda en kolay ve temiz şekilde evinizi nasıl boyayabileceğinizi anlatacağız.

Paylaş :
Duvar Boyama İpuçları #8873
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 6 dk, 36 sn

Duvar boyama nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Yaz, bahar gibi sıcak mevsimler evinizi boyamak için en uygun mevsimlerdir. Çünkü boyanın kuruması için ve uçabilecek gazlardan korunmak için boyanan mekanların güzelce havalandırılması gerekir. Bu yazımızda en kolay ve temiz şekilde evinizi nasıl boyayabileceğinizi anlatacağız.

Duvar Boyamada Renk Seçimi

Duvar boyamaya başlamadan önce tabii ki en önemli adım renk seçmektir. Tarzınıza, evinizin büyüklüğüne, mobilyalarınıza göre uygun bir renk seçimi evinizin değerini arttırırken sizin psikolojinizi de olumlu etkiler. Evinizi boyamak için doğru rengi seçmek kolaydır fakat birçok farklı kriteri vardır. Boyanın bitişine, içeriğine karar vermeniz gerekir ayrıca birbiriyle uyumlu renkleri bulmak için renk kartelası kullanımı da önemlidir. Renk seçimi yapmadan önce tüm bu kriterleri detaylıca açıkladığımız “Boya Seçimi ve Boya Kartelası Kullanımı” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Boyanacak Alanın Hesaplanması

Renginizi seçtikten sonra gerekli boya miktarını hesaplamaya geldi sıra. Doğru miktarda boya satın almak gereğinden fazla boya alarak gereksiz para harcamanın önüne geçtiği gibi, az miktarda boya almanızın da önüne geçer. Eksik miktarda boya almak fazla miktarda almaktan daha büyük bir sorun teşkil eder çünkü renkli olarak üretilen ürünler kazan rengi de denilen parti/lot numaralarına sahiptirler. Parti numaraları aynı olan ürünler aynı anda üretilmiş demektir ve renk farkı oluşmaz fakat farklı parti numaraları olan kovalar arasında az da olsa ton farkı oluşabilir. Bunu engellemenin bir yolu da son kat boyayı aynı kovadan yapmaktır.

Boyanacak alanların hesaplanması çok basittir. “Evin Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?” başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi duvar alanını hesaplamak için duvarın yüksekliğiyle genişliği çarpılır. Çıkan sonucu metrekare cinsine çevirerek hesabı kolaylaştırabilirsiniz. Eğer ölçüleriniz cm cinsinden ise bulduğunuz sonucu 10.000’e bölmeniz gerekir. Duvarınızda pencere veya kapı varsa bunların yükseklik ve genişlikleri çarpılarak duvarın tüm alanından çıkarılır. Böylece daha kesin bir sonuca varabilirsiniz.

Farklı boyaların metrekare başı ihtiyaç duyulan boya miktarı farklıdır. İhtiyaç duyacağınız boya miktarı markadan markaya hatta boyanın cinsine göre değişir. Bu yüzden hangi boyayı kullanmaya karar verdiyseniz üstünde yazan metrekare bilgisine dikkat etmeyi unutmayın.

Duvar Boyama Öncesi Mekanların Hazırlanması

Duvar boyamaya başlamadan önce boyanacak mekanların içindeki mobilyaları kaldırmak gerekir. Bu hem mobilyaların üstüne boya sıçramasını önler hem de boya yapılacak her yere rahatça ulaşılmasını sağlar. Mobilyaları odadan dışarı çıkarırken perdeleri, jaluzileri ve halıları da unutmayın. Bunun yanında elektrik anahtarlarının ve prizlerin de sökülebilen kısımlarını söküp geri kalan kısımlarını da kağıt bant yardımıyla kapatın. İç kapılarınızı da boyamak istiyorsanız bunu ayrı bir zamanda ve malzemenize uygun bir boya kullanarak yapmanız gerekir. İç kapı boyamayla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayarak “İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Duvar Boyama Öncesi Yüzeylerin Hazırlanması

Boya rengi seçildikten ve gerekli miktar boya satın alındıktan sonra sıra geldi boyanacak yüzeylerin hazırlanmasına. Evimizin her yeri gibi duvarlar da eskir, kirlenir ve güzel anlarımızın fotoğraflarının çerçevelerini asarken duvarlarımızda çivi delikleri oluşur. Boyanın güzel ve eşit olması için yüzeyin de olabildiğince düzgün olması gerekir.

Duvar Boyama
Duvardaki deliklerin ve zedelenmelerin doldurulması

Süpürgeliklerle duvar arasında aralık varsa burayı ince bir silikon yardımıyla kapatabilirsiniz. Düz bir yüzey oluşturmak için maket bıçağı yardımıyla silikonu duvara dik bir şekilde temizleyin. Bu adım, boyaya başladığınız zaman çok işinize yarayacaktır. Duvarlarınızı inceleyin. Herhangi bir çivi deliği, çizik veya ezik var mı? Bu delik ve çöküntüler boya öncesi doldurulmalı veya onarılmalıdır. Yeni bir kat boya, bu tür pürüzlü noktaları gizlemek yerine daha fazla öne çıkaracaktır.

Boyanın yapışması için pürüzlü bir yüzeye ihtiyaç vardır, bu nedenle mevcut eski boyayı bir astar boya ile kaplamayacaksanız, mevcut boyayı kazımak için duvarlara ince taneli bir zımpara kağıdı sürmek yardımcı olabilir. Yıllar boyu aşınmış ve kalkmış olabilecek mevcut boyaları çıkardığınızdan emin olun. Bunun için yüzeyi zımparalayabilir veya kalkmış boyayı spatula yardımıyla kazıyabilirsiniz. Eğer bu adıma ihtiyaç duyarsanız sonrasında duvarı nemli bir bezle silmeniz gerekir.

Duvar Boyasının Uygulanması

Duvar boyama adımına sonunda geldik. Geniş alanlarda boya yapmak için rulo en faydalı araçtır. Boyayı eşit ve dengeli bir şekilde yaymaya yarayan rulo duvar boyamada en büyük yardımcınız olacaktır.

Ruloyu Doğru Kullanmak için İpuçları

Yukarıdan aşağıya: Ruloyla boyama yukarıdan aşağıya doğru olmalıdır. Bu sayede fazla boyanın akması durumunda bu hataları düzeltme fırsatınız olur.

Fazla boya almayın: Ruloya fazla boya almak eşit olmayan bir yüzeye ve hatalara yol açacaktır. Bu yüzden fazla boyayı bir rulo ızgarası veya boyacı kabı kullanarak rulodan sıvamanız gerekir.

Basıncı eşit tutun: Basıncı eşit tutmanız boyanın eşit dağılması için önemlidir. Aksi halde basıncın çok olduğu kısımlarda boya daha yoğun ve koyu olurken az olduğu kısımlarda boya daha az kapatıcı olur.

Boyamayı aşağıda bitirin: Son rulo hareketiniz yukarıda değil aşağıda bitmelidir. Böylece halihazırda boyadığınız üst kısımda kalınlık oluşmaz.

Hızlı davranın: Hızlı davranırsanız akan boya damlalarını yüzeye daha kolay yedirirsiniz ve böylece eşit bir uygulama olur.

Duvar Boyama ve Kestirme

Duvar kenarlarını, pencere/kapı kenarlarını daha ince bir fırça yardımıyla detaylandırmaya kestirme denir. Kestirme; kenarlarda düz çizgiler oluşturmaya ve renk geçişlerinin temiz olmasına yarar. Kestirmenin asıl boyadan önce yapılması boyanın rulo yüzünden başka yüzeylere bulaşmasını önler.

Tavan Boyama

Tavan boyama aynı duvar boyama gibidir fakat damlama riski biraz daha fazladır. Bu yüzden tavan boyama sırasında tüm döşemeyi boya örtüsüyle kaplamak gerekir.

Umarız duvar boyamayla ilgili önemli ipuçları verdiğimiz yazımızı beğenmişsinizdir. Duvar boyama, eğer doğru adımları takip ederseniz hem çok keyiflidir hem de sizin yapabileceğiniz kadar kolaydır. Benzer konuları işlediğimiz içeriklerimiz için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri incelemek ve güvenle satın almak içinse Yapılır‘e davetlisiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, öneri ve gelecek yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Bırakacağınız yorumlar hem bizim hem de diğer okurlarımız için faydalı olacaktır.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Gömme Rezervuar Montajı Nasıl Yapılır? #2534

09 Şub 2021

Gömme Rezervuar Montajı Nasıl Yapılır?

Evinizde halihazırda gömme rezervuarınız yoksa gömme rezervuarı nasıl monte edebilirsiniz? Sorunun cevabı bu yazımızda.
Evde Yapılabilecek Kozmetik Ürünleri #10048

05 Nis 2023

Evde Yapılabilecek Kozmetik Ürünleri

Kozmetik ürünleri, kanserojen içeren ve cildimiz için doğru olanının bulmamızın zor olduğu ürünlerdir. Bu ürünleri evdeki doğal malzemeler ile yaparak, hem cildimize iyi bakabiliriz hem de çok fazla para harcamaktan kaçınabiliriz.
Musluk ve Bataryadaki Kireç Nasıl Temizlenir? #7069

29 Ara 2021

Musluk ve Bataryadaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Her suda çeşitli miktarlarda bulunan kireç musluk ve bataryalar üstünde leke oluşmasına neden olurlar. Bunun yanında kullandığımız sabunlar, diş macunları hatta cildimizdeki yağlar bile bataryaları lekeleyebilir. Bu yüzden banyo ve mutfak bataryalarını sık sık temizlemek önemlidir. Bu yazımızda sizlere bataryanızdaki leke ve kirleri en kolay şekilde nasıl temizleyeceğinizi anlatacağız.