Anasayfa » Taş Tezgahların Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı?

Taş Tezgahların Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı?

Taş tezgahlar, dayanıklılıkları ve estetik görünmeleri nedeniyle mutfak ve banyolar için popüler bir seçimdir. Çok farklı renk ve desenlerde olmalarından dolayı herkesin tarzını yansıtan bir taş tezgah bulması oldukça kolay. Ancak, en iyi şekilde görünmelerini sağlamak için uygun bakım ve temizliğe ihtiyaçları vardır. Her taş özenli bir bakım gerektirmesi açısından benzer de olsa ne sıkla temizlenmesi gerektiği, hangi malzemelerin leke bırakabileceği ve aşındırabileceği açısından değişiklik gösterebiliyorlar. Bu nedenle sahip olduğunuz tezgahın hangi doğal taş malzemeden olduğunu bilmeli ve ona göre bir temizlik rutini geliştirmelisiniz. Bu yazımızda taş tezgahların bakımını ve temizliğini nasıl düzgün şekilde yapacağınıza dair bazı ipuçlarını tartışacağız.

Paylaş :
Taş Tezgahların Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı? #11213
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 6 dk, 59 sn

Taş tezgahlar, dayanıklılıkları ve estetik görünmeleri nedeniyle mutfak ve banyolar için popüler bir seçimdir. Çok farklı renk ve desenlerde olmalarından dolayı herkesin tarzını yansıtan bir taş tezgah bulması oldukça kolay. Ancak, en iyi şekilde görünmelerini sağlamak için uygun bakım ve temizliğe ihtiyaçları vardır. Her taş özenli bir bakım gerektirmesi açısından benzer de olsa ne sıkla temizlenmesi gerektiği, hangi malzemelerin leke bırakabileceği ve aşındırabileceği açısından değişiklik gösterebiliyorlar. Bu nedenle sahip olduğunuz tezgahın hangi doğal taş malzemeden olduğunu bilmeli ve ona göre bir temizlik rutini geliştirmelisiniz. Bu yazımızda taş tezgahların bakımını ve temizliğini nasıl düzgün şekilde yapacağınıza dair bazı ipuçlarını tartışacağız.

Taş tezgahının temizliğine başlamadan önce ne tür bir doğal taşa sahip olduğunuzu bilmek önemlidir. Farklı taş türleri, farklı temizleme yöntemleri ve ürünleri gerektirir. Örneğin granit çok sert ve dayanıklı bir taştır ancak asitli temizlik ürünlerine karşı hassas olabilirken, mermer çok daha yumuşak ve gözenekli olduğundan lekelenmeye ve aşınmaya karşı granitten daha hassastır. Mutfağınıza ekleyeceğiniz taş tezgahların günümüz tezgah trendleriyle uyumlu olmasını istiyorsanız ‘Mutfak Tezgahı Trendleri:2023’ yazımıza göz atabilirsiniz

Mermer Tezgahlar

Taş Tezgahların Bakımı

Mermer, oldukça dayanıklı olması açısından eski uygarlıklardan günümüze kadar birçok kez iç ve dış mekanda kullanılmış ve hala popülerliğini korumaktadır. Mutfak ve banyo tezgahlarında yaygın kullanılan bu tezgahların bakımları da oldukça özeldir. Yoğun basınç ve ısıya maruz kalan kireç taşından oluşan mermerler ülkemizde de çokça bulunmaktadır. Mermer yüzeyleri temizlerken genel olarak dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Bunlardan birisi bu yüzeylerin temizliği sırasında yüzeye baskı uygulamamaktır. Temizlik sırasında yüzeyine baskı uygulanan mermer tezgahların yüzeyi zamanla aşınmasından dolayı ömrü kısalacaktır. Mermer tezgaha sahipseniz yılda bir kez cilalatma işleminden geçirerek yeni gibi gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise ana malzemesi kireç olduğu için kolayca lekelenebilir ve bazik ve asidik her maddeye karşı hassastır. Dolayısıyla mermer tezgahları sadece belirli zamanlarda temizlik yaparak ihtiyacı olan bakımı sağlayamazsınız. Amonyak içermeyen ve doğal içerikli ürünlerle düzenli bir şekilde temizliğini sağlayabilirsiniz ve günlük kullanımda nihale ve ısı geçirmeyen ürünlerin kullanımına özen gösterebilirsiniz. Eğer mermer tezgahlarınız çoktan lekelenme ve aşınma gibi mermer kullanımını ve görüntüsü etkileyecek geri dönülemez problemler varsa profesyonellere danışarak mermer silme ve parlatma işlemlerini düşünebilirsiniz.

Granit Tezgahlar

Granit, mermer gibi ülkemizde oldukça yaygın kullanılan bir doğal taş tezgah malzemesidir. Mutfağınızda gösterişli bir odak noktası yaratmak istiyorsanız tezgahlarınızda granit kullanabilirsiniz. Granit, magmatik kayalardan üretildiği için oldukça sağlamdır ve bakımı mermere kıyasla çok daha kolaydır. Özellikle temizlik ürünlerinin sebep olduğu aşınma, granit taş tezgahlarda gözlenmez ve lekelenme gibi bir problemi yoktur. Buna rağmen granit taş tezgahların bakımı ve temizliğini sağlamak adına çamaşır suyu veya sirke gibi temizleyiciler ile temizlememek veya bu temizleyicileri su ile seyrelterek kullanmak önerilmektedir. Granit tezgahlar aynı zamanda ısıya karşı dayanıklıdır ve birçok farklı seçeneği ile tarzınızı yansıtan bir mutfak atmosferi yaratırken seçeceğiniz eviye ile uyumu yakalayabilirsiniz. Seçeceğiniz granit tezgahlar ile uyumlu olucak Hansgrohe Tezgah Altı Granit Eviye ürününü mutfağınıza ekleyerek uzun ömürlü, leke tutmayan ve dayanıklı bir tezgah ve eviyeye sahip olabilirsiniz.

Kireçtaşı Tezgahlar

Kireçtaşı, mermere benzer dokuya sahip olmasından dolayı oldukça popüler ve mermere kıyasla daha uygun bir seçenektir. Sağlamlığı magmatik kaya olan granit kadar olmasa da oldukça dayanıklıdır. Kireçtaşından üretilmiş tezgahların bakımı ise oldukça zordur. Diğer taşlara kıyasla daha fazla gözeneğe sahip olmasından dolayı bakımı çok daha zahmetlidir. Kolay çizilebilir ve zarar görebilir olması sebebiyle kesme tahtası kullanımı aksatılmamalı ve dökülen herhangi bir şey olduğunda anında temizlenmelidir. 

Kireçtaşı tezgahlarda temizlik sağlarken tezgaha zarar verebilecek sünger ve bez gibi malzemelerle temizlik yapmak yerine yumuşak mikrofiber bez kullanılmalıdır. Temizlik malzemelerinde yüksek oranda asit içeren temizleyicilerden kaçınılmalıdır, buna alternatif olarak daha temiz ve doğal içerikli temizleyiciler ile kolayca temizliğini sağlayabilirsiniz. Eğer kireçtaşı tezgahının bakımını düzenli sağlarsanız yıllarca yeni gibi kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kuvars Tezgahlar

Taş Tezgahların Bakımı

Kuvars, mineral taşlar arasında en dayanıklı olanıdır. Çok farklı renk ve dokularda üretilebildiği için tarzınızı yansıtan bir kuvars taşına mutfağınızda yer vermenizi öneririz. Kuvars taş tezgahların bakımı çok zahmetli olmaması açısından kalabalık aileler ve meşgul insanlar için oldukça iyi bir seçim olabilir. Kuvars taşlarının lekelenmesinden endişelenmenize gerek yok, aynı şekilde kuvars taşlarını temizlerken ek bir ürün almanıza da gerek yok çünkü kuvars taşları çok az gözenekli yapısı ile leke tutmaz ve temizleyicilere karşı oldukça dayanıklıdır. Neredeyse gözeneksiz yapıya sahip olan kuvars taşı, içerisinde kir ve küf oluşumunu engellediği için bu malzemeden yapılan tezgahların en sağlıklı tezgah olmasını sağlıyor. Lekeye, çizilmeye ve kire karşı dayanıklı olmalarının yanında ısıya da dayanıklı olan kuvars taş tezgahlar, uzun yıllar boyunca kalitesini koruyacak tezgah arayışında olan kullanıcılar için oldukça iyi bir seçim.

Her tezgahın kendine özel bir temizlenme yöntemi olabildiği gibi genel olarak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar genellikle aynıdır. Taş tezgahlarda temizlik için kullanacağınız asidik içerikli temizleyiciler, tezgahları aşındırır ve daha kolay leke ve kir tutmasına sebep olur, bu da uzun vadede tezgahınızı sağlıksız hale getirir ve yüzeyinde birçok çıkarılmayan lekeler oluşmuş olur. 

Kuvars dahil bütün taş tezgahlar gözenekli yapıya sahiptir. Dolayısı ile bu taşların yemek pişirme esnasında veya günlük kullanımda üzerine kahve, şarap, limon suyu, veya asidik ve leke bırakabilecek herhangi bir şeyin temas etmesi halinde anında temizlenmeli ve kurulanmalıdır. 

Taş tezgahları mutfağınıza be banyonuza ekleyerek tarzınızı yansıtan bir atmosfer yaratabilirsiniz, ancak en iyi şekilde görünmelerini sağlamak için düzenli bir şekilde bakımlarını sağlamalısınız. Sahip olduğunuz taşa göre bir bakım rutini oluşturarak, dökülenleri hemen temizleyerek, nazik temizlik ürünleri kullanarak, asitli temizleyicilerden kaçınarak, kesme tahtalarını kullanarak taş tezgahlarınızın uzun ömürlülüğünü ve güzelliğini sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda taş tezgahların bakımı ve temizliğinin nasıl olması gerektiğinden bahsettik.

Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse sitemizi inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Banyo Yenileme Adım Adım Nasıl Yapılır? #1939

10 Ara 2020

Banyo Yenileme Adım Adım Nasıl Yapılır?

Banyonuzdan sıkılmış olabilirsiniz, banyonuz eskimiş olabilir ya da yeni bir eve taşınmışsınızdır ve banyoyu kendi zevkinize göre döşemek istiyorsunuzdur. Nedeniniz ne olursa olsun banyo yenileme veya banyo tadilatı ile ilgili tüm sorularınızın cevabı bu yazıda.
Havuz Yapımı: Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır? #1769

03 Ara 2020

Havuz Yapımı: Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?

Merak etmeyin evinize havuz yaptırmak için bir sürü para harcamanıza gerek yok. Eğer bir profesyonellerden yardım alacaksanız bile havuzun genel inşası ve yalıtımı ile ilgili bilginiz olması faydalı olacaktır
Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır? #59

14 Haz 2020

Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Biz yaza hazırız ama bahçe mobilyalarımız yaza hazır mı? Bahçe mobilyalarının bakımı göz ardı edilen fakat aslında bahçe mobilyalarınızın ömrünü uzatmak için yapılması gereken ve evde kendi başınıza rahatlıkla yapabileceğiniz çok önemli bir adım.