Matkap çok yönlü bir elektrikli el aletidir. Ucuna takılabilen başlıklar sayesinde duvarda delik açmaktan vida sıkmaya kadar birçok farklı işte kullanılabilir. Hatta matkaba takılan uçlar sayesinde yüzeylere zımpara bile yapabilirsiniz.
Matkap her el aleti çantasında muhakkak bulunması gereken bir üründür. El aletleri çantanızda nelerin eksik olduğunu ve neler eklemeniz gerektiğini öğrenmek için buraya tıklayarak “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Matkaplar darbeli ve darbesiz matkap olarak ikiye ayrılırlar. Darbeli matkap darbesiz matkaba göre çok daha güçlüdür ve daha sert yüzeylerde kullanılmaya uygundur. Darbesiz matkap ise sadece delik açmak, zımparalamak ve vida sıkmak/gevşetmek için uygundur. Darbeli olan elektrikle çalışırken darbesiz hem elektrikle hem de şarjlı çalışabilir. Darbeli matkap çok daha güçlü olduğu için çok daha fazla titreşim yayar ve gürültülü çalışabilir. Günlük ev kullanımları için genelde darbesiz matkap yeterlidir.
Matkap Nasıl Çalışır?
Dönme hareketiyle sürtünme sağlayarak delik açma fikri çok da yeni bir fikir sayılmaz. M.Ö. 35.000 yılında dönme hareketiyle delik açan ilk primitif el aletlerine rastlanmaktadır. Bu alet basitçe ucu sivri olan bir taşın iki el arasında olabildiğince hızlı bir şekilde döndürülmesinden oluşuyordu. Daha sonra daha az enerjiyle daha çok iş yapılması için delici kısma bir yay eklenmiştir. Yaydaki ip delici kısma dolanır ve yayı öne arkaya hareket ettirdikçe delici kısım sürtünme sağlar ve matkap gibi yüzeyde delik açardı. Bunlara ilk matkaplar diyebiliriz. Tanıdığımız ve bugün kullandığımız elektrikle çalışan matkaplar ise ilk defa 1889 yılında Avustralya’da Arthur James Arnot ve William Blanch Brain tarafından icat edilmiştir.
Matkabı çalıştırmak için elektriğe veya şarj edilmiş bir pile ihtiyacınız vardır. Matkabın düğmesine bastığınızda içindeki motor çalışmaya başlar ve bu da matkabın ucundaki dönme hareketini başlatır. Piyasada ihtiyacınıza göre farklı güçlerde matkaplar bulabilirsiniz.
Matkap Nasıl Kullanılır?
Bu yazımızda matkabın en sık kullanılma şeklini, yani duvarda dübel için delik açarken matkabı nasıl kullanmanız gerektiğini anlatacağız.
Matkap satın aldığınızda genelde yanında birçok farklı uç gelir. Bu uçların malzemeleri ve boyları kullanacağınız yüzeylere göre ve açacağınız deliklerin boyutlarına göre değişir. Seçeceğiniz uç yerleştireceğiniz dübelden kesinlikle daha kalın olmamalıdır.
Açacağınız delik için doğru ucu seçtikten sonra yüzeyde delinecek nokta işaretlenir. Delinecek nokta önce az bir güçle daha sonra daha yüksek bir güçle delinir. Dübel sığmazsa deliğin yanları genişletilir. Dübel yerleştirildikten sonra vidayı sıkmak için de matkabı kullanabilirsiniz. Fakat vida takarken matkabı çok düşük bir güçte çalıştırmanız gerekir yoksa dübel parçalanabilir.
Umuyoruz ki “Matkap Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?” başlıklı yazımız matkaplarla ilgili sizi yeterince bilgilendirmiştir. Benzer, hap bilgiler içeren yazılarımız için Yapıyorum Blog‘daki Yapı Sözlük Kategorisi‘ni inceleyebilirsiniz. Bu ve diğer tüm içeriklerimizde bahsettiğimiz ürünleri güvenle ve en uygun fiyatlarla satın almak için Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlarınız bizim için çok değerli. Eklemek istediklerinizi, görüşlerinizi ve sorularınızı aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (2)
🤗
Pratik (0)
😏
Detaylı (3)
🤓
Zekice (0)
🤠
Yol Gösterici (0)
🤩
Yenilikçi (1)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.