Anasayfa » Yapı Sözlük » Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tiner boya gibi maddelerin yoğunluğunu azaltan ve çözen; petrol ruhu, neftyağı, aseton gibi kimyasallardan üretilen sıvı çözücülerdir. İngilizce inceltici anlamına gelen "thinner" kelimesinden gelmektedir.

Paylaş :
Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır? #437
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 22 sn

Tiner boya gibi maddelerin yoğunluğunu azaltan ve çözen; petrol ruhu, neftyağı, aseton gibi kimyasallardan üretilen sıvı çözücülerdir. İngilizce inceltici anlamına gelen “thinner” kelimesinden gelmektedir.

Ne İşe Yarar?

Tiner, çeşitli kimyasalları ve ürünleri inceltmede veya tamamen çözmede/temizlemede/kaldırmada kullanılan çözücü maddedir. Uygulamayı kolaylaştırmak ve eşit bir uygulama sağlamak için boyayı inceltmek için de kullanıılırlar.

Tinerler arasında seçim yaparken boyanıza uygun olan çeşidi seçmeniz önemlidir. Boyanıza doğru çeşidi kattığınız zaman boyayı uygulamanız ve eşit yaymanız kolaylaşacaktır. Solventli yani çözücülü boyalar tinerle inceltilebilirken, solventsiz boyalar su ile inceltilebilmektedir.

Boyaya katmadan önce, katılacak olan miktarı belirlemek için mutlaka ilgili boyanın kutusundaki talimatlar okunmalıdır. Malzemeyi gereğinden az veya çok katmak boya kalitesini ve yoğunluğunu değiştirebilir. Bu da boyayı daha kolay uygulamak yerine daha zor uygulamanıza yol açar.

Tiner Çeşitleri

Tinerler birçok farklı ana maddeden üretilebilirler ama piyasada en çok bulunan 2 çeşit: sentetik ve selüloziktir. Sentetik olan sentetik boya ve vernikler için kullanılır, selülozik olan ise selülozik boya ve vernikler için kullanılır.

Epoksi Tiner

Epoksi esaslı vernik veya astarları inceltmekte kullanılırlar. Bu yüzden epoksi uygulaması yapılırken kullanılmış malzemeleri ve yüzeyleri temizlemekte kullanılabilir.

Akrilik Tiner

Akrilik bazlı boya, astar veya verniklerin inceltilmesinde ve temizlenmesinde kullanılabilir.

Lake Tiner

Termoplastik içerikli boyalar için kullanılır. Termoplastiği inceltmek için organik uçucular gerekir lake tiner de bunu sağlar. Eskiden ester, aseton, keton gibi kimyasallar içerirken günümüzde daha sağlıklı alternatiflerini içerirler.

Fırın/Ksilen Tineri

Ksilen, platik şişe ve polyester giysi üretiminde kullanılır. Yanıcıdır daha çok endüstriyel alanda kullanılır.

Poliüretan Tiner

Poliüretan bazlı astar, vernik ve boyaların inceltilmesinde ve temizlenmesinde kullanılırlar.

Toluen/Metil Benzen Tiner

Mürekkep, dezenfektan, kauçuk, silikon ve daha birçok ürünün elde edilmesinde çözücü olarak görev alırlar. Ham petrolde doğal olarak bulunur ve bunun yanında kok kömürü elde edilirken yan ürün olarak çıkar.

Sentetik Tiner

Sentetik tiner yukarıda da bahsettiğimiz gibi sentetik boya ve vernikleri çözmede, inceltmede ve temizlemede kullanılırlar.

Selülozik Tiner

Selülozik tiner, Selülozik bazlı astar, boya ve vernikleri inceltmede, kullanılan malzemeleri ve yüzeyleri temizlemede kullanılır.

Nasıl Üretilir?

Sanılanın aksine kimyasal bir reaksiyon sonucu değil çeşitli solventlerin birbirlerine karıştırılmasıyla oluşur. Bu karışımın içindeki çözücüler ve miktarları her çeşidi için farklılık gösterir. Mesela selülozik tinerin içinde yaklaşık %75 oranında toulen ve %25 oranında diğer solventler vardır. Sentetik tinerin ise %90-95’i beyaz ispirtodan ve kalan %5-10’u toulenden oluşur. Tiner basit bir karışımdan oluşur fakat hammaddeler ve son ürün aşırı derecede yanıcı ve parlayıcı olduğu için tinerin güvenli tesislerde üretilmesi çok önemlidir.

Kullanım Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiner kullanmanızı gerektiren tüm işlemlerde eldiven ve maske kullanmak hayati önem taşımaktadır. Kullanım sonrasında çok sık yapılan hatalardan biri ellerin tinerle temizlenmesidir. Bu uygulama deri üzerindeki koruyucu yağ tabakasının yok olmasına ve dolayısıyla cilt problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Çocukların ve hamilelerin boyası kurumamış ve kokusu tamamen ortadan kalkmamış uygulama ortamından uzak tutulması gerekir.

Bu yazımızda sizlere tinerin ne olduğunu ve ne işe yaradağını anlattık. Umarız yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Yorumlarınızı ve eklemek istediklerinizi aşağıya yorum olarak yazabileceğiniz gibi bizlere info@yapilir.com e-mail adresinden de ulaşabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (5)

🤗

Pratik (9)

😏

Detaylı (9)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (30)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır? için 4 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir? #4955

03 Ağu 2021

Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?

Rezervuar en basit haliyle klozeti temizlemeye ve klozetteki atıkları pis su borularına ulaştırmaya yarayan su deşarj sistemidir. Tüm klozetlerde bir çeşit rezervuar bulunur; gömme, asma veya klozet üstü. Bu yazımızda sizlere rezervuarı ve çeşitlerini daha detaylı bir şekilde anlatacağız.
Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır? #4151

10 Haz 2021

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır?

Bağlantı kovanı tekne sahiplerinin ve teknelerle ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir tesisat elemanıdır. Bağlantı kovanı kısaca suyun tekneye veya herhangi bir deniz aracına kontrollü olarak girip çıkmasını sağlar.
İnegal Te Nedir? Nasıl Kullanılması Uygundur? #3971

28 May 2021

İnegal Te Nedir? Nasıl Kullanılması Uygundur?

İsmi de çok ilginç olan inegal te nedir ve ne işe yarar? Çok duyduğumuz, tesisatta çok işimize yarayan bir bağlantı elemanı olan inegal te; tesisatlarda 3 farklı yöndeki boruyu birleştirmeye yarayan bağlantı parçasıdır. Normal tenin bir çeşididir diyebiliriz.