Anasayfa » Yapı Sözlük » Tornavida Nedir ve Tornavida Çeşitleri Nelerdir?

Tornavida Nedir ve Tornavida Çeşitleri Nelerdir?

Tornavida; bir vidayı sıkmak ve gevşetmek için kullanılan el aletidir. Tornavidanın ucu vidanın kafasına bir anahtar gibi uyar. Bu sayede vida tornavidanın ucundan kaçmadan vida sıkılır ya da gevşetilir.

Paylaş :
Tornavida Nedir ve Tornavida Çeşitleri Nelerdir? #5852
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 18 sn

Tornavida; bir vidayı sıkmak ve gevşetmek için kullanılan el aletidir. Tornavidanın ucu vidanın kafasına bir anahtar gibi uyar. Bu sayede vida tornavidanın ucundan kaçmadan vida sıkılır ya da gevşetilir. Bu alet en sık kullanılan el aletlerinden biridir çünkü evimizde birçok ürün vidalar sayesinde bir arada durmaktadır. El aletlerinin işlevleriyle ilgili ve takım çantanızda olması gereken el aletleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Düz Tornavida

Ucu düz bir çizgi şeklinde olan tornavidadır. En basit ve yaygın tornavida şeklidir. Kafasında sadece düz bir yarık olan vidalarda kullanılırlar. Farklı vida boyları için farklı boyda tornavidalar vardır.

Yıldız Tornavida

Kafasında artı şekli olan vidaları sökmek veya gevşetmek için kullanılırlar. Düz tornavidaya göre daha biraz daha özelliklidir. Düz tornavida gibi birçok farklı boyu bulunmaktadır.

Kontrol Kalemi

Kontrol kalemi; bir devrenin içinden elektrik geçip geçmediğini kontrol etmek için kullanılan, görünümü düz tornavidaya benzeyen ve düz tornavida olarak da kullanılabilen el aletidir. Genelde prizde, duyda veya elektrik panosunda elektrik olup olmadığını kontrol için kullanılır. Kontrol kalemiyle ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Kontrol Kalemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Şarjlı Tornavida

Şarjlı tornavidalar; şarj edilebilen bataryalarla çalışan, çok büyük olmayan ve matkap gibi bir sürü farklı ucu olan makinalardır. Şarjlı matkap değişen uçları sayesinde birçok farklı tornavidanın yaptığı işi yapabilir. Hem yıldız hem düz birçok boyda ve şekilde uca sahip olurlar ve uçları matkap gibi otomatik döndüğü için size daha az enerji harcatırlar.

Umuyoruz ki “Tornavida Nedir ve Tornavida Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı açıklayıcı bulmuşsunuzdur. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Blogumuzda bunun gibi, tüm el aletleri ile ilgili ve başka konularla ilgili açıklayıcı yazılar bulabilirsiniz. Bu yazımızda ve diğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyatlarla satın almak içinse Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Yazılarımızla ilgili sorularınızı ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızla gelecek yazılarımızın konularını da belirleyebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (2)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır? #4151

10 Haz 2021

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır?

Bağlantı kovanı tekne sahiplerinin ve teknelerle ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir tesisat elemanıdır. Bağlantı kovanı kısaca suyun tekneye veya herhangi bir deniz aracına kontrollü olarak girip çıkmasını sağlar.
Su Terazisi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır? #4782

20 Tem 2021

Su Terazisi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Su terazisi herhangi bir yüzeyin tam olarak düz olup olmadığını ölçmek için kullanılır. Mesela su terazisini örülmüş bir duvarın düzlüğünü ölçmek için kullanabileceğiniz gibi asılan bir tablonun doğru bir düzlemde olup olmadığını ölçmek için de kullanılabilirsiniz.
Armatür Nedir ve Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? #4449

29 Haz 2021

Armatür Nedir ve Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sıhhi tesisatta armatür; suyu size getiren, içinde biriktiren ve suyu yönetmenizi sağlayan tüm elemanları kapsar. Fakat günümüzde yapı pazarında armatür, ıslak mekanlarda kullanılan ve suyu yönetmeye yarayan batarya, musluk, duş başlığı gibi elemanları kapsamaktadır.