Anasayfa » Yapı Sözlük » Sentetik Tiner Nedir? Sentetik Tiner Ne işe Yarar?

Sentetik Tiner Nedir? Sentetik Tiner Ne işe Yarar?

Sentetik tiner, sentetik boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Tiner, boya uygulaması yaparken daha eşit ve kolay bir uygulama yapma amacıyla boyaya katılarak ya da boyayı tamamen temizlemek amacıyla fırçalarda veya yüzeylerde direkt olarak uygulanabilir. Sentetik tiner selülozik tinere göre daha hafiftir ve daha az tahriş edicidir fakat yine de plastik bir kap yerine cam […]

Paylaş :
Sentetik Tiner Nedir? Sentetik Tiner Ne işe Yarar? #449
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 1 dk, 35 sn

Sentetik tiner, sentetik boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Tiner, boya uygulaması yaparken daha eşit ve kolay bir uygulama yapma amacıyla boyaya katılarak ya da boyayı tamamen temizlemek amacıyla fırçalarda veya yüzeylerde direkt olarak uygulanabilir.

Sentetik tiner selülozik tinere göre daha hafiftir ve daha az tahriş edicidir fakat yine de plastik bir kap yerine cam veya metal bir kapta saklamak daha güvenli olacaktır. Direkt gün ışığından korunmalıdır. Bu yüzden cam şişede saklanacaksa da tam saydam olmayan bir şişe tercih edilmelidir. Cilde direkt temastan kaçınılması doğru olacaktır. Eğer tiner deriye temas ederse en kısa zamanda temas eden kısım yıkanmalıdır.

Sentetik tinerin piyasada kokusuz çeşitleri de vardır. Sentetik boya veya vernik içerisine yaklaşık %10-15 oranında eklenmesi yeterli olacaktır fakat her zaman öncelikle kullandığınız boyanın üstündeki talimatları okuyunuz.

Sentetik Tiner Nasıl Üretilir?

Sentetik tinerin üretimi aslında çok basittir. Belli oranda çözücülerin (yaklaşık %95 beyaz ispirto ve %5 toulen veya ksilen) karışıtırılmasıyla homojen bir tiner elde edilir. Fakat hem çözücülerin hem de son ürünün son derece yanıcı olması nedeniyle doğru güvenlik önlemlerinin alındığı üretim tesislerinde üretilmeleri çok önemlidir.

Bu yazımızda sizlere sentetik tineri, sentetik tinerin ne işe yaradığını ve nasıl üretildiğini anlattık. Eğer yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. Bunun yanonda tüm yapı malzemesi ihtiyaçlarınız için de sizleri Yapılır‘e bekliyoruz. Yazımızla ilgili yorum ve düşünceleriniz bizim için çok önemli. Bu yüzden yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıya bırakabilir veya info@yapilir.com mail adresine yollayabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (9)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (4)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır? #1569

30 Eki 2020

Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Dolgu macunu, çeşitli malzemelerdeki delikleri ve boşlukları doldurup eşit bir yüzey elde etmeye yarayan malzemelerdir. Ahşap, metal, plastik yüzeyler için macunlar olduğu gibi macunların en çok kullanıldıkları yerler ahşap kapılar ve duvarlardır.
Galvaniz Nedir? Galvaniz Kaplama Nasıl Yapılır? #3197

25 Mar 2021

Galvaniz Nedir? Galvaniz Kaplama Nasıl Yapılır?

Galvaniz; metallerin aşınma ve paslanmaya karşı çinko ile kaplanmasıdır. Metallerin uzun süre dayanması için çinko kaplaması çok faydalıdır.
Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #7781

08 Mar 2022

Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Sessiz borular hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlık sağlayan tesisat elemanlarından biridir. Bu yazımızda bu boruların nerede ve nasıl kullanılabileceğini anlatırken nasıl üretildiklerine de değineceğiz.