Anasayfa » Yapı Sözlük » Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Sessiz borular hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlık sağlayan tesisat elemanlarından biridir. Bu yazımızda bu boruların nerede ve nasıl kullanılabileceğini anlatırken nasıl üretildiklerine de değineceğiz.

Paylaş :
Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #7781
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 45 sn

Sessiz boru; özellikle gider borularında sesin azaltılması için çeşitli önlemlerin alındığı boru çeşitleridir. Sessiz borularda atık su, giderden geçerken ses seviyesi minimuma iner. Zaten gürültü kirliliğiyle her an boğuştuğumuz şehir hayatımızda hiç olmazsa borularımızın ses çıkarmaması hayatımıza artı bir değer katacaktır.

Sessiz borular hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlık sağlayan tesisat elemanlarından biridir. Bu yazımızda bu boruların nerede ve nasıl kullanılabileceğini anlatırken nasıl meydana geldiklerini de göreceğiz.

Sessiz Boru Nedir?

Sessiz boru özellikle PVC atık boruları için kullanılan bir teknolojidir. Atık su borularındaki farklı sıvılar farklı yoğunluklara sahiptirler. Bu sıvılar atık su borularının iç çeperlerine çarparak gürültüye ve titreşimlere neden olurlar.

Günümüz şehir yaşamında her alan çok önemli. Bu yüzden yüksek katlı binalarda tanımadığımız insanlarla dip dibe yaşıyoruz ve çevremizdeki dairelerin gürültüsüne maruz kalıyoruz. Bunu önlemek için ses izolasyonu yapılır fakat borular için ayrı bir teknoloji gerekir. Birçok farklı markanın sessiz boru seçeneği bulunmaktadır. Bunlar genelde 3 katmandan oluşur en iç ve en dış katmanlar U-PVC’den imal edilirken orta katman mineral bazlı bir maddeden oluşur.

Sessiz borunun iç kısmındaki U-PVC pürüzsüz bir yüzey oluşturarak atıkların kolayca ilerlemesini sağlarken en dıştaki U-PVC darbelere karşı dayanıklılık sağlar. Aradaki mineral bazlı maddeden oluşan katman ise ses izolasyonu sağlayan katmandır. Bu sayede sessiz borularda ses yaklaşık 16dB’in altında kalır.

Sessiz Boru Nerelerde Kullanılır?

Sessiz borular bina içinde, toprak altında ve bina dışında atık sular için kullanılan borulardır. Bu yüzden yani özellikle bina içinde kullanılmaları yüzünden; sızdırmaz olmaları, sessiz olmaları ve dayanıklı olmaları önemlidir. Aksi halde atık su bina içine sızıp binada rutubete veya su hasarlarına yol açabilir.

Diğer Avantajlar

  • Darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Kolayca monte edilir.
  • Yangın dayanımı yüksektir.
  • Neredeyse metal kadar güçlüdür.
  • Kimyasallara karşı dayanımı yüksektir.
  • Özel aksesuarlara ihtiyaç duyulmaz.
  • Sessiz boru ezilmez.
  • Isı dayanımı yüksektir. (yaklaşık 95°C sıcaklığa kadar)
  • Pürüzsüz iç çepere sahiptir.
  • Yüksek sızdırmazlık sağlar.

Umuyoruz “Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?” başlıklı yazımız sessiz borular ile ilgili sizi yeterince bilgilendirmiştir. Bu yazımızı beğendiyseniz, benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Onlarca yazımızdan birkaçı mutlaka ilginizi çekecektir. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri en uygun fiyatlarla ve güvenle satın almak içinse Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Soru, öneri ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakırsanız size en kısa zamanda dönüş yapacağız.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur? #4761

13 Tem 2021

Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?

Şerit metre belirli iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan bir çeşit cetveldir. Özellikle yapı işlerinde bolca kullanılır. Büyük ölçüler alınacağı zaman uzun cetveller gerekir. Fakat bir cetvel ancak belli bir uzunluğa kadar üretilir ve taşınması da zordur. Şerit metre özellikle portatifliği sayesinde hem büyük hem de küçük ölçü alma işlerinde kullanılır.
Kroşe (Elektrik Tesisatında Sıkça Kullanılan) Nedir? #4659

08 Tem 2021

Kroşe (Elektrik Tesisatında Sıkça Kullanılan) Nedir?

Kroşe; duvarın sıva üstünden gereken kabloların sabit ve derli toplu tutulması için kullanılan parçadır. Kroşenin birçok farklı çeşidi vardır fakat en yaygın kullanımı olan çeşidinde kabloyu tutan kısım genelde plastiktir ve bir tarafında kabloyu duvara sabitlemek için çivi bulunmaktadır.
Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #4120

08 Haz 2021

Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Kısaca pafta ya da kaynak paftası PPRC ve PVC boruları birleştirmek için kullanılan kaynak aletlerinin ucuna takılan ve bu boruları ısıtmaya yarayan parçadır. Farklı boyutlardaki boru ve bağlantılar için farklı boydaki pafta çeşitlerini piyasada bulmak mümkündür.