Anasayfa » Yapı Sözlük » Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Sessiz borular hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlık sağlayan tesisat elemanlarından biridir. Bu yazımızda bu boruların nerede ve nasıl kullanılabileceğini anlatırken nasıl üretildiklerine de değineceğiz.

Paylaş :
Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #7781
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 45 sn

Sessiz boru; özellikle gider borularında sesin azaltılması için çeşitli önlemlerin alındığı boru çeşitleridir. Sessiz borularda atık su, giderden geçerken ses seviyesi minimuma iner. Zaten gürültü kirliliğiyle her an boğuştuğumuz şehir hayatımızda hiç olmazsa borularımızın ses çıkarmaması hayatımıza artı bir değer katacaktır.

Sessiz borular hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlık sağlayan tesisat elemanlarından biridir. Bu yazımızda bu boruların nerede ve nasıl kullanılabileceğini anlatırken nasıl meydana geldiklerini de göreceğiz.

Sessiz Boru Nedir?

Sessiz boru özellikle PVC atık boruları için kullanılan bir teknolojidir. Atık su borularındaki farklı sıvılar farklı yoğunluklara sahiptirler. Bu sıvılar atık su borularının iç çeperlerine çarparak gürültüye ve titreşimlere neden olurlar.

Günümüz şehir yaşamında her alan çok önemli. Bu yüzden yüksek katlı binalarda tanımadığımız insanlarla dip dibe yaşıyoruz ve çevremizdeki dairelerin gürültüsüne maruz kalıyoruz. Bunu önlemek için ses izolasyonu yapılır fakat borular için ayrı bir teknoloji gerekir. Birçok farklı markanın sessiz boru seçeneği bulunmaktadır. Bunlar genelde 3 katmandan oluşur en iç ve en dış katmanlar U-PVC’den imal edilirken orta katman mineral bazlı bir maddeden oluşur.

Sessiz borunun iç kısmındaki U-PVC pürüzsüz bir yüzey oluşturarak atıkların kolayca ilerlemesini sağlarken en dıştaki U-PVC darbelere karşı dayanıklılık sağlar. Aradaki mineral bazlı maddeden oluşan katman ise ses izolasyonu sağlayan katmandır. Bu sayede sessiz borularda ses yaklaşık 16dB’in altında kalır.

Sessiz Boru Nerelerde Kullanılır?

Sessiz borular bina içinde, toprak altında ve bina dışında atık sular için kullanılan borulardır. Bu yüzden yani özellikle bina içinde kullanılmaları yüzünden; sızdırmaz olmaları, sessiz olmaları ve dayanıklı olmaları önemlidir. Aksi halde atık su bina içine sızıp binada rutubete veya su hasarlarına yol açabilir.

Diğer Avantajlar

  • Darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Kolayca monte edilir.
  • Yangın dayanımı yüksektir.
  • Neredeyse metal kadar güçlüdür.
  • Kimyasallara karşı dayanımı yüksektir.
  • Özel aksesuarlara ihtiyaç duyulmaz.
  • Sessiz boru ezilmez.
  • Isı dayanımı yüksektir. (yaklaşık 95°C sıcaklığa kadar)
  • Pürüzsüz iç çepere sahiptir.
  • Yüksek sızdırmazlık sağlar.

Umuyoruz “Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?” başlıklı yazımız sessiz borular ile ilgili sizi yeterince bilgilendirmiştir. Bu yazımızı beğendiyseniz, benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Onlarca yazımızdan birkaçı mutlaka ilginizi çekecektir. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri en uygun fiyatlarla ve güvenle satın almak içinse Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Soru, öneri ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakırsanız size en kısa zamanda dönüş yapacağız.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? #4006

01 Haz 2021

Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Tesisatla biraz bile uğraşmak durumunda kaldıysanız eğer, nipel kelimesini duymuşsunuzdur. Nipel rekor ve manşon gibi bir boru bağlantı elemanıdır. İki ucu vardır ve bu sayede iki farklı boruyu birleştirmeye yarar. Genelde yivleri/dişleri dış taraftadır.
Flap Disk Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #6233

26 Eki 2021

Flap Disk Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Flap disk; özellikle metalleri zımparalamak için kullanılan ve pürüzsüz bir yüzey elde etmeye yarayan aşındırıcı bir makine parçasıdır. Bu parça avuç taşlama makinesinin ucuna takılır. Flap disk yüzeyindeki zımpara benzeri pürüzler sayesinde yüzeylerdeki çapaklardan kurtulmanıza yararlar. Bu yazımızda sizlere flap diski ve ve flap diskin kullanım alanlarını açıklayacağız. Avuç taşlama makinesinin ucundaki diskler matkapta olduğu […]
Menfez Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #6133

19 Eki 2021

Menfez Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Menfezler günlük hayatmızda hep karşımıza çıksalar da ihtiyacımız olana kadar tam olarak ne işe yaradıklarını ve nasıl kullanıldıklarını bilemeyebiliriz. Bu yazımızda sizlere menfezleri daha yakından tanıtacağız.