Anasayfa » Yapı Sözlük » Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Kısaca pafta ya da kaynak paftası PPRC ve PVC boruları birleştirmek için kullanılan kaynak aletlerinin ucuna takılan ve bu boruları ısıtmaya yarayan parçadır. Farklı boyutlardaki boru ve bağlantılar için farklı boydaki pafta çeşitlerini piyasada bulmak mümkündür.

Paylaş :
Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #4120
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 2 sn

Kısaca pafta ya da kaynak paftası PPRC ve PVC boruları birleştirmek için kullanılan kaynak aletlerinin ucuna takılan ve bu boruları ısıtmaya yarayan parçadır. Farklı boyutlardaki boru ve bağlantılar için farklı boydaki pafta çeşitlerini piyasada bulmak mümkündür.

Pafta Nerede Kullanılır?

Pafta plastik kaynak makinesinin ucuna takılır. Fakat bu kaynak makinesi nasıl bir şeydir ve nasıl çalışır?

pafta
Plastik kaynak makinesi

PVC ve PPRC boruları manşon veya redüksiyon gibi bağlantı parçalarıyla birleştirmek için ısıtmak gerekir. (Manşonla ilgili yazımız için buraya redüksiyon ile ilgili yazımız için de buraya tıklayabilirsiniz.) PVC ve PPRC boruları ısıtmak için bir çeşit kaynak makinesi kullanılır. Bu kaynak makinesi, ucuna yerleştirilen boru ve bağlantı parçalarını ısıtarak birleşmelerini sağlar. Boru ve bağlantı parçaları ısıtıldıktan sonra birleştirilerek baskı uygulanır ve böylece bağlantı sağlanmış olur. Bahsettiğimiz kaynak makinelerinin ucuna farklı boyutta borular için farklı uçlar takmak gerekir. Bu uçlara pafta ya da kaynak paftası denir.

Paftalar; metalden üretilirler. Paftalar genelde alüminyumdan gövdeye ve teflon kaplamaya sahip olurlar. Bu sayede normal tavalarda da olduğu gibi yapışmaz hale gelirler. Yani ısıtılan PVC ve PPRC borular ısınmalarına karşın paftaya yapışmazlar sadece birbirlerine yapışırlar. Piyasada en çok bulunan pafta çapları: 20 mm, 25 mm, 32 mm, 40 mm, 50 mm ve 63 mm’dir. Bu ölçüler tabii ki boruların çaplarına ve bağlantı parçalarının çaplarına bağlıdır. Pafta satın alırken en önemli noktalar; doğru ölçüyü bulmak ve yapışmaz olduğuna emin olmaktır. Bu yüzden de bu tür alışverişlerinizi güvenilir yerlerden yapmanız yararlı olacaktır.

Kaynak paftası ile ilgili yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Sizler için yazdığımız benzer yazılarımız için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Eğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri satın almak isterseniz Yapılır‘i inceleyebilir ve istediğiniz ürünleri uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Yorumlarınız bizim için çok değerli. Önerilerinizi ve eklemek istediklerinizi aşağıya yorum olarak bırakırsanız bizi çok mutlu edersiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (2)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır? için 1 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir? #155

22 Tem 2020

Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

İnşaat sektöründe vitrifiye; lavabo, küvet, klozet, duş teknesi gibi sırlı seramikten yapılmış sıhhi ürünlere vitrifiye denir. Bu ürünler kolay temizlenirler ve kir-mikrop barındırmazlar.
Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur? #4761

13 Tem 2021

Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?

Şerit metre belirli iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan bir çeşit cetveldir. Özellikle yapı işlerinde bolca kullanılır. Büyük ölçüler alınacağı zaman uzun cetveller gerekir. Fakat bir cetvel ancak belli bir uzunluğa kadar üretilir ve taşınması da zordur. Şerit metre özellikle portatifliği sayesinde hem büyük hem de küçük ölçü alma işlerinde kullanılır.
Matkap Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır? #4839

22 Tem 2021

Matkap Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Matkap çok yönlü bir elektrikli el aletidir. Ucuna takılabilen başlıklar sayesinde duvarda delik açmaktan vida sıkmaya kadar birçok farklı işte kullanılabilir. Hatta matkaba takılan uçlar sayesinde yüzeylere zımpara bile yapabilirsiniz.