Anasayfa » Yapı Sözlük » Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Tesisatla biraz bile uğraşmak durumunda kaldıysanız eğer, nipel kelimesini duymuşsunuzdur. Nipel rekor ve manşon gibi bir boru bağlantı elemanıdır. İki ucu vardır ve bu sayede iki farklı boruyu birleştirmeye yarar. Genelde yivleri/dişleri dış taraftadır.

Paylaş :
Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? #4006
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 39 sn

Tesisatla biraz bile uğraşmak durumunda kaldıysanız eğer, nipel kelimesini duymuşsunuzdur. Nipel rekor ve manşon gibi bir boru bağlantı elemanıdır. Rekorla ilgili yazımız için buraya, manşonla ilgili yazımız içinde buraya tıklayabilirsiniz. İki uca sahiptir ve bu sayede iki farklı boruyu birleştirmeye yarar. Genelde yivleri/dişleri dış taraftadır. Fakat birçok farklı çeşidini de piyasada bulmak mümkündür.

Küçük tesisatlarda kurtacı olduğu gibi büyük çaplı tesisatlarda da çok kullanışlık bir tesisat bağlantı malzemesidir. Çap büyüdükçe nipelin boyu uzar ve çap küçüldükçe boyu kısalır. Doğalgaz tesisatlarında, evlerde temiz ve pis su tesisatlarında, endüstriyel tesisatlarda yani kısaca akışkanların olduğu her türlü tesisatta kullanılabilir.

Nipel Çeşitleri

Birçok farklı malzemeden nipel üretilebilmektedir. En yaygın olanları; galvaniz, pirinç, plastik, çelik ve paslanmaz çelikten üretilenleridir. Burada en önemli nokta nipelin hammaddesiyle boruların hammaddesinin aynı olmasıdır. Ayrıca doğru ürünü seçmek için içinden geçecek olan akışkanın sıcaklığı ve basıncı bilinmelidir. Özellikle korozyona karşı dayanım gereken bağlantılarda paslanmaz çelikten üretilmiş olanlarını kullanmak yararlı olacaktır. Bunun yanında birleştirilecek boruların çapları da seçim yaparken size yardımcı olacaktır. Her ihtiyaç için bir nipel çeşidi bulmak mümkündür.

Çift Taraflı

İki ağzında da genelde dış tarafında dişleri olan nipel çeşididir. Piyasada bulunan en yaygın bağlantı elemanlarından biridir. Dişleri iç tarafta olan iki borunun birleştirilmesinde kullanılırlar.

Tek Taraflı

Tek tarafında dişleri bulunan bağlantı elemanıdır. Diğer tarafı düzdür. Bu sayede başka bir bağlantı elemanıyla birleştirilebilir.

Hortum Uçlu

Bir tarafı dişli diğer tarafı da hortum uçlu olan nipeldir. Bu sayede normal musluk ağızlarına bu bağlantı elemanını ekleyerek musluğa hortum takabilirsiniz.

Redüksiyon Uçlu

Bu tür bağlantı elemanında iki ağzın çapı farklıdır. Bu sayede iki farklı çaptaki boruyu birleştirmek mümkün olur. Redüksiyon denmesinin sebebi birleştirilecek borulardan birinin çapının diğerinden daha dar olmasıdır.

Flex Somun Nipel

Genelde doğalgaz boruları monte edilirken kullanılır. Ortası altıgen somuna benzer böylece sıkıştırması kolaydır. Ayrıca hem esnek hem de depreme karşı korumalı oldukları için doğalgaz borularında rahatça kullanılırlar.

Nipelin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını açıkladığımız yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Bu içeriğimizi beğendiyseniz benzer içeriklerimiz için blogumuzun geri kalanını inceleyebilirsiniz. Eğer bu yazımızda bahsettiğimiz ürünleri satın almak istiyorsanız da Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınız bizim için çok değerli. Önerilerinizi ve eklemek istediklerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Boya Fırçası Nedir, Nasıl Kullanılır ve Nasıl Seçilir? #1878

26 Kas 2020

Boya Fırçası Nedir, Nasıl Kullanılır ve Nasıl Seçilir?

Boya uygulaması yaparken kullanılan fırçalara boya fırçası denir. Boya fırçası çeşitleri ve kullanımları için yazımızı incelemenizi öneririz.
Teak Nedir? Ne işe Yarar? #398

17 Tem 2020

Teak Nedir? Ne işe Yarar?

Teak ağacı, anavatanı güney ve güneydoğu Asya olan fakat Afrika’da da yetiştirilmeye başlanan tropikal bir sert ağaçtır. Beyaz, güzel kokulu çiçekleri vardır. Kesildiğinde deri benzeri bir koku yayar. Ağaç bal rengidir fakat hava koşulları nedeniyle rengi koyulaşır ve griye döner. Teak; ağaçların en değerlisi olarak kabul edilir. İçindeki yüksek yağ oranı sayesinde haşerelere, neme ve […]
Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #3750

06 May 2021

Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Kör tapa tesisatın önemli parçalarından biridir. Özellikle bir tesisatın açık ucunu kapamada kullanılan tesisat parçasıdır. Akışı durdurduğu için adına kör tapa denir. Bu yazımızda kör tapayı detaylıca inceleyip kullanıldığı yerleri açıklayacağız. Kör tapa; gaz veya sıvı tesisatlarında herhangi bir yere bağlanmayan boruların akıntılarını kesmek için kullanılır. Kör tapa çok basit bir şekilde borunun akışını durdurarak […]