Anasayfa » Yapı Sözlük » Solvent ve Çeşitleri Nelerdir? Solvent Ne İşe Yarar?

Solvent ve Çeşitleri Nelerdir? Solvent Ne İşe Yarar?

Solvent çözücü demektir. Boya, vernik gibi ürünlerin içinde halihazırda bulunan ve boya pigmentlerinin ve reçinenin içinde çözündüğü sıvıya solvent denir.

Paylaş :
Solvent ve Çeşitleri Nelerdir? Solvent Ne İşe Yarar? #2020
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 4 sn

Solvent nedir, solvent ne işe yarar sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Solvent kelime anlamı olarak çözücü anlamına gelmektedir. Kimyada çözücü; içinde çözünen maddeyi çözerek homojen bir karışım yani çözelti oluşturan sıvı veya gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur. Su içinde birçok maddeyi çözebilir ve çözelti oluşturabilir. Diğer çok yaygın solventler; aseton, tiner ve alkoldür. Solventlerin çözebilecekleri çözünen madde miktarı sınırlıdır fakat ısı da bu konuda belirleyicidir.

Solventler çözdükleri maddeleri seyreltme konusunda da işe yararlar. Böylece çözünen maddenin etkisi azaltılabilir, çözünen madde daha kontrollü kullanılabilir ve çözünen maddenin yoğunluğu azaltıldığı için uygulaması kolaylaştırılabilir.

Solventlerin en yaygın olduğu ve bizim de üstünde duracağımız alan boya ve türevleridir. Boya, vernik gibi ürünlerin içinde hali hazırda boya pigmentlerinin ve reçinenin içinde çözündüğü bir solvent vardır. Bu çözücü boyanın çeşidine göre değişir.

Boya veya verniğe uygulama yapmadan önce solvent eklemek uygulama yapmayı kolaylaştırır. Bu malzeme uygulama yapıldıktan sonra uçtuğu için boya veya vernik olabilidiğince eşit bir şekilde uygulanmış olur. Fakat gereğinden fazla tiner eklemek boyayı çok fazla seyrelteceği için yeterince pigment ve/veya reçine uygulanamaz ve kapatıcılık çok düşer. Bu yüzden boyanıza veya verniğinize çözücü eklemeden önce kutunun üstünü okuyup ona göre eklemek faydalı olacaktır.

Boya ve Vernikler için Kullanılan Başlıca Solvent Çeşitleri

Boyaya ve verniğe katılan çözücüler boyayı seyrelttiği için boyanın viskozitesi (akışkanlığa karşı direnci) azalır ve daha eşit bir yüzey uygulama mümkün olur. Akışkan ve homojen boya daha rahat uygulanacağı için uygulama öncesi kutuda yazan miktarda solvent uygulamak doğru olacaktır. Gereğinden fazla eklenirse bu sefer boya çok inceleceği için kapatıcılığı azalır ve çok fazla kat uygulamanız gerekir.

Solvent Olarak Su

Su en kolay temin edilebilen, en ucuz ve en sağlıklı çözücü diyebiliriz. Akrilik yani su bazlı boyaları ve vernikleri seyreltmek için su kullanmak uygun olacaktır. Su diğer çözücüler veya tinerler gibi zararlı gazlar salmadığı için her ortamda uygulama için uygundur.

Selülozik Tiner

Selülozik tiner adından da anlaşılacağı gibi selülozik boya ve vernikleri inceltmek ve seyreltmek için kullanılanılan çözücülerdir. Çok güçlü bir solventtir. Saklarken ve kullanırken dikkatli olmak gerekir. Bitkilerin ve ağaçların hücre zarında bulunan selülozdan elde edilirler. Uçucudurlar bu yüzden çabuk kururlar ve arkalarında kalıntı bırakmazlar.

Sentetik Tiner

Sentetik tiner, sentetik boyalarda ve verniklerde inceltici olarak kullanılan solvent çeşididir. Sentetik olarak elde edilirler. Selülozik tiner kadar güçlü değildir. Fakat yine de saklarken ve kullanırken dikkatli olunması gerekir.

“Solvent ve Çeşitleri Nelerdir? Solvent Ne İşe Yarar?” başlıklı bu yazımızda sizlere solventleri ve çeşitlerini açıkladık. Benzer içeriklerimizi görmek için Yapıyorum Blog‘u, yapı malzemesi ihityaçlarınız için de Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilir ya da info@yapilir.com e-mail adresine gönderebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (4)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (5)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #5180

17 Ağu 2021

Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Testere; üçgen dişleri olan ve çeşitli materyalleri kesmeye yarayan el aletidir. Testereler sadece insan kuvvetiyle ya da elektrikle çalışabilirler.
Teak Nedir? Ne işe Yarar? #398

17 Tem 2020

Teak Nedir? Ne işe Yarar?

Teak ağacı, anavatanı güney ve güneydoğu Asya olan fakat Afrika’da da yetiştirilmeye başlanan tropikal bir sert ağaçtır. Beyaz, güzel kokulu çiçekleri vardır. Kesildiğinde deri benzeri bir koku yayar. Ağaç bal rengidir fakat hava koşulları nedeniyle rengi koyulaşır ve griye döner. Teak; ağaçların en değerlisi olarak kabul edilir. İçindeki yüksek yağ oranı sayesinde haşerelere, neme ve […]
Kroşe (Elektrik Tesisatında Sıkça Kullanılan) Nedir? #4659

08 Tem 2021

Kroşe (Elektrik Tesisatında Sıkça Kullanılan) Nedir?

Kroşe; duvarın sıva üstünden gereken kabloların sabit ve derli toplu tutulması için kullanılan parçadır. Kroşenin birçok farklı çeşidi vardır fakat en yaygın kullanımı olan çeşidinde kabloyu tutan kısım genelde plastiktir ve bir tarafında kabloyu duvara sabitlemek için çivi bulunmaktadır.