Anasayfa » Yapı Sözlük » Vana Nedir, Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Vana Nedir, Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Vana, akışkan olan maddelerin akışını yönetmek yani açmak, kapamak veya kısmak için kullanılan tesisat mekanizmasıdır.

Paylaş :
Vana Nedir, Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır? #977
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 1 dk, 40 sn

Valf olarak da adlandırılan; vana, akışkan olan maddelerin akışını yönetmek yani açıp kapamak veya kısmak için kullanılan tesisat mekanizmasıdır. Vanaların çalışma prensibi çok basittir fakat çok etkili bir sistemdir. Vana açıksa eğer, akışkan olan madde yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder. Fakat vana kapalıysa bu akıntı durur. Bunun yanında boru içinde ters yönde akışı engellemek için de vananın içinde çoğunlukla bir engel vardır.

Güvenlik açısından vanaları kapatırken çok dikkatli olmak ve vanayı iyice sıkıştırmak gerekir. Aksi halde vanadaki küçük bir aralık bile sızıntıya neden olabilir. Bu sızıntı ise patlamalara, su basmalarına veya değerli kimyasal maddelerin boşuna kaybedilmesine neden olabilir. Bu yüzden vana seçerken ve kullanırken güvenlik çok önemlidir.

Vanalar birçok yerde kullanılır. Mesela evinizdeki herhangi bir musluğu açtığınızda aslında suyun akışını engelleyen vanayı açmış olursunuz ve su akışı başlar. Eğer evinizde doğal gaz varsa, genelde ocakların üst kısmında gaz akışını durduran veya açan kollu bir vana vardır. Aynı zamanda ocağınızdaki düğmeler sayesinde de gazın miktarını ayarlayarak ocağınızı kısık veya yüksek ateşli olarak ayarlarsınız. Bu da bir çeşit vanadır. Kısacası hayatımızın her alanında vanalarla karşı karşıya geliriz. Vücudumuzda bile kanın doğru yöne akışını sağlayan ve ters yönde kanın hareketini durduran valfler vardır.

Umarız bu yazımız sizin için bilglendirici olmuştur. Benzer kısa ve bilgilendirici yazılarımız için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm vana çeşitlerini ise yapilir.com‘da en uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (2)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır? #4357

22 Haz 2021

Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Lokma özellikle altı köşeli cıvata ve vidaları sıkmak ve gevşetmek için kullanılan bir el aletidir. Birçok farklı biçimde karşımıza çıkabilir.
Gömme Rezervuar Nedir? Nasıl Çalışır? #1900

11 Oca 2021

Gömme Rezervuar Nedir? Nasıl Çalışır?

Gömme rezervuar adından anlaşıldığı gibi dışarıdan gözükmeyen ve duvar içine gömülen rezervuar çeşididir. Su tasarrufu yapmanıza yardımcı olurken küçük banyolarda yerden de kazandırırlar.
Tornavida Nedir ve Tornavida Çeşitleri Nelerdir? #5852

12 Eki 2021

Tornavida Nedir ve Tornavida Çeşitleri Nelerdir?

Tornavida; bir vidayı sıkmak ve gevşetmek için kullanılan el aletidir. Tornavidanın ucu vidanın kafasına bir anahtar gibi uyar. Bu sayede vida tornavidanın ucundan kaçmadan vida sıkılır ya da gevşetilir.