Anasayfa » Yapı Sözlük » Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Testere; üçgen dişleri olan ve çeşitli materyalleri kesmeye yarayan el aletidir. Testereler sadece insan kuvvetiyle ya da elektrikle çalışabilirler.

Paylaş :
Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #5180
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 36 sn

Testere; üçgen dişleri olan ve çeşitli materyalleri kesmeye yarayan el aletidir. Testereler sadece insan kuvvetiyle ya da elektrikle çalışabilirler. Testere kullanarak ahşaptan plastiğe ve hatta metale kadar her şeyi kesebilirsiniz. Fakat farklı materyaller için farklı testere çeşitleri kullanmanız gerekir. Her takım çantasında en az bir çeşit testere olmalıdır. Takım çantanızda olması gereken diğer el aletleri için “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Testere motorlu değilse öne arkaya itme ve çekme hareketleriyle kesme işlemi gerçekleşir. Özel üretilen Japon testereleri dışında testereler genelde itme hareketi sırasında malzemeyi keserler. Hangi testereyi kullanırsanız kullanın; malzemeyi kesmeye başlamadan önce düzgün bir kesim yapmak için rehbere ihtiyaç duyulur. Bunun için tam kesilmesi gereken yer bir metre yardımıyla belirlenir ve ve takip edilmesi gereken çizgi silinebilir bir kalemle kesilecek malzeme üzerinde işaretlenir. Kesim yapılırken de bu rehber çizgi takip edilir.

Testere Çeşitleri

Farklı boyutlardaki işler için ve farklı malzemeler için farklı testerelerin kullanımı gereklidir. Yazımızın bu bölümünde belli başlı testere çeşitlerini inceleyeceğiz.

Ağaç Testeresi

En klasik çeşitlerindendir. Ahşap kesmek için kullanılır. Yazımızın ana görselindeki bir ağaç testeresidir. Kaba kesimler için kullanılır. Ağzı çok ince olmadığı için çok pürüzsüz yüzeyler oluşturmaz.

Demir Testeresi

Ağaç testeresine göre daha dar bir yüzeyi vardır. Kıl testereye benzer, onun gibi ağız kısmı değiştirilebilir ve sıkılıp-gevşetilebilir. Yani bir çerçevesi ve bir de bıçağı vardır.

testere
Kıl testere

Kıl Testere

Kıl testerenin de demir testeresi gibi çerçevesi ve bıçağı vardır. Adından da anlaşılabileceği gibi çok ince bir bıçağa sahiptir. Bu sayede çok ince kesimler ve oymalar için kullanılabilir.

Budama Testeresi

Özellikle bahçe işlerinde kullanılmak üzere üretilmiş testeredir. Çalıları ve dalları kolay kesmeye yarar. Bıçak kısmında eğim vardır. Bu sayede kolay bir kesim sağlar. Ağaç testeresine göre daha dar bir bıçağı vardır.

testere
Kartonpiyer testeresi

Kartonpiyer Testeresi

İnce işler için kullanılır. Küçük bir testeredir. Bıçak ucuna doğru sivrilir ve tam ucunda genelde sivri uçlar bulunur. Bu uçlar kartompiyeri delmeye yarar.

Motorlu Testere

Elektrik veya benzinle çalışan testeredir. Genelde bir zincirin elips bir metal etrafında dönmesiyle kesme işlemini gerçekleştirirler. Portatiftir. Büyük ve zorlu işler için kullanılırlar. Motorlu testereyle genelde ağaç kesim işleri yapılır. Kaba bir kesim yapar. Detaylı işler ve pürüzsüz yüzeyler elde etmek için uygun değildir.

Tezgah Testere

Elektrikle çalışır. Güvenli kesim yapmak için kullanılır. Tezgaha sahip olduğu için daha ağır ve büyük parçalar rahat kesilir. İnce işler için uygundur.

Daire Testere

testere
Dekupaj testeresi

Yuvarlak bir bıçağa sahip testeredir. Genelde bir tezgaha monte edilerek kullanılırlar. Bıçağın olduğu kısım yukarı ve aşağıya hereket eder böylece istenilen derinlikte kesim sağlanır.

Dekupaj Testeresi

Genelde ahşap plakaları kesmek için kullanılırlar. İnce bir bıçağa sahiptir böylece detaylı işler için kullanılabilir.

Umarız “Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımız ilginizi çekmiştir ve aklınızdaki soruları cevaplamıştır. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz benzer içeriklerimiz için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Tüm yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri güvenle ve uygun fiyatlarla satın almak içinse Yapılır‘i inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Soru, öneri ve düşüncelerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınız hem bize hem de diğer okuyucularımıza rehber olmaktadır.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (7)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (3)

🤠

Yol Gösterici (4)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

İnegal Te Nedir? Nasıl Kullanılması Uygundur? #3971

28 May 2021

İnegal Te Nedir? Nasıl Kullanılması Uygundur?

İsmi de çok ilginç olan inegal te nedir ve ne işe yarar? Çok duyduğumuz, tesisatta çok işimize yarayan bir bağlantı elemanı olan inegal te; tesisatlarda 3 farklı yöndeki boruyu birleştirmeye yarayan bağlantı parçasıdır. Normal tenin bir çeşididir diyebiliriz.
Poliüretan Nedir? Hangi alanlarda kullanılır? #2876

25 Şub 2021

Poliüretan Nedir? Hangi alanlarda kullanılır?

Poliüretan; birçok farklı formda ve alanda karşımıza çıkabilen plastik türevi bir malzemedir. Yalıtımda, araba parçalarında, kaplamalarda ve hatta kıyafet üretiminde bile kullanılabilir. Çok yönlü bir malzeme olduğu gibi eklendiği malzemeye esneklik veya sertlik katabilir.
Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir? #2221

06 Oca 2021

Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir?

Mala; harç ve derz sürmeye, yüzeyi düzeltmeye veya sıvaya şekil vermeye yarayan küçük el aletidir. Birçok farklı mala çeşidi vardır.