Anasayfa » Yapı Sözlük » Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Lokma özellikle altı köşeli cıvata ve vidaları sıkmak ve gevşetmek için kullanılan bir el aletidir. Birçok farklı biçimde karşımıza çıkabilir.

Paylaş :
Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır? #4357
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 7 sn

Lokma özellikle altı köşeli cıvata ve vidaları sıkmak ve gevşetmek için kullanılan bir el aletidir. Somun sıkıştırmak için kullanılan anahtarların aksine lokmanın sadece bir ucu açıktır, diğer ucu kapalıdır. Bu yüzden altı köşeli olmalarına rağmen somun sıkıştırmak için kullanılmazlar. Bu el aleti sayesinde somun ve vidalar hem az güç kullanarak hem de hiç zarar görmeden sıkıştırılırlar.

Kullanım Alanları

Günlük hayatta somun sıkıştırması gerekenlerin ve özellikle oto tamiriyle uğraşanların mutlaka sahip olması gereken bir el aletidir. Hatta hobi olarak ya da meslek olarak otomobil tamiri yapıyorsanız bir lokma takımına yatırım yapmanız tek tek ayrı boydaki uçları almanızdan çok daha mantıklı ve ucuz olacaktır. İhtiyacınız olabilecek el aletlerini öğrenmek için buraya tıklayarak “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çeşitleri

Birçok farklı biçimde karşımıza çıkabilir: Lokma ucu, tornavida ve lokma kolu. En yaygın kullanımı ise cırcırlı bir lokma kolu ve uçlarından oluşan bir settir. İhtiyacınıza ve kullanma sıklığınıza göre size uygun olan çeşidi seçmeniz için her birini tek tek açıkladık:

Lokma Ucu

Bir sapa takılan değişik boylardaki uçları ifade eder. Tahmin edersiniz ki farklı boylardaki somun ve vidalar için farklı boylarda uçlar gerekir. Bu yüzden ucu satın almadan önce kullanacağınız somunun boyunu öğrenmeniz veya ölçmeniz son derece önemlidir. Böylece somununuza tam uyacak ucu bulabilirsiniz.

Lokma Tornavida

Eğer çok sık tamirat yapan biri değilseniz ve sadece bir veya iki farklı boyda somun veya vida sıkıştıracaksanız tornavida gibi ucu sabit olan lokma tornavida kullanabilirsiniz. Fakat bu el aleti dikine bir şekilde uzun olduğu için dar yerlerdeki somunları ve vidaları sökmeniz zor olur.

Lokma Kolu

Farklı boylardaki uçların takılmasına izin veren, yatay çalışan bir “sap”tır. Genellikle cırcır denilen bir mekanizmaya sahip olurlar. Mekanizma, çalışırken çıkardığı ses yüzünden bu şekilde adlandırılmıştır. Bu mekanizma daha verimli çalışmanızı sağlar. Bu kolu yarım çevirdiğinizde uç bir tam tur döner böylece daha az enerjiyle daha fazla iş yapmış olursunuz. Hem saat yönüne hem de saat yönünün tersine çalışabilirler. Bu kol dar yerlere de ulaşmanızı kolaylaştırır.

Lokma Takımı

Lokma kolu ve uçlarından oluşan bir el aleti setidir. Özellikle farklı boyutlarda somunlarla çalışanlar için çok gerekli bir takımdır. Bu takımda ihtiyacınız olan ve olabilecek her uca, sapa ve yardımcı alete sahip olduğunuz gibi bu takım çok daha az yer kaplar.

“Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?” başlıklı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Umarız yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Bu yazımızı beğendiyseniz eğer benzer içeriklerimiz için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz çeşitli yapı market ürünlerini ise Yapılır‘ten en uygun fiyata ve gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

Görüş ve önerileriniz bizim için çok değerli. Bu yüzden görüş ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilir ve bizlere ulaşabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (4)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (2)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir? #5351

26 Ağu 2021

Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir?

masıyla ve yeşil alanların azalmasıyla doğal drenaj da azalmıştır. Bugün bizim yazımızda bahsedeceğimiz daha çok insan yapımı/sunni drenaj olacak.
Kontrol Kalemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır? #5227

19 Ağu 2021

Kontrol Kalemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Kontrol kalemi; bir devrenin içinden elektrik geçip geçmediğini kontrol etmek için kullanılan, tornavida görünümlü el aletidir. Genelde prizde, duyda veya elektrik panosunda elektrik olup olmadığını kontrol için kullanılır.
Sıvı Conta Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır? #3497

15 Nis 2021

Sıvı Conta Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Sıvı conta kulağa ne kadar farklı gelse de aslında her gün tamirat ve bakım işlerinde kullanılan kimyasal bir maddedir. Kullanıldığı bağlantıya conta gibi sızdırmazlık ve izolasyon sağlamakta kullanılan kimyasal bir üründür.