Zımpara birçok farklı amaç için yüzeylere uygulanan aşındırma işlemidir. Zımpara işlemi, zımparanın üzerindeki kumların büyüklüğüne göre yüzeyi aşındırmak veya cilalamak için kullanılabilir. Aklınıza gelebilecek çoğu malzeme zımparalamaya uygundur; ahşap, metal, mermer, seramik vb.
Zımpara Numaraları Ne Anlama Gelir?
Zımpara ile ilgili bir iş yaptıysanız veya yapmaya kalkıştıysanız çeşitli kum numaraları olduğunu duymuşsunuzdur. Bu numaralar zımparadaki aşınmayı sağlayan kumların ne kadar iri veya ince olduğunu belirtir. Zımparanın numarası büyüdükçe zımparanın üstündeki kumlar incelir. Örnek olarak; 320-grit/kum zımpara 80-grit/kum zımparadan daha ince kum tanelerine sahiptir.
Zımparaların Numaralarına Göre Kullanım Alanları
Farklı numaralara sahip zımparalar farklı amaçlar ve yüzeyler için kullanılırlar. Sizlere bu bölümde hangi kalınlıktaki zımparanın hangi iş için kullanıldığını anlatacağız. Çoğu işlemde düşük kum numarasına sahip zımparadan yüksek kum numarasına sahip zımparaya doğru çalışılır. Böylece işlem gören yüzey pürüssüz olur.
Çok Düşük Kum Numarasına Sahip Zımparalar (24-36 Kum)
Çok büyük kum tanelerine sahiptirler ve çok yüksek aşındırmaya ihtiyaç duyulan işlerde kullanılırlar. Mesela yüzeylerden zor çıkacağı belli olan boya ve verniği kaldırmak için kullanılırlar. Ya da eski parkeleri zımparalamak için kullanılırlar. Aşındırıcılıkları çok yüksektir.
Düşük Kum Numarasına Sahip Zımparalar (40-50 Kum)
Büyük kum tanelerine sahiptirler. Yüzeylerden çok kalın olmayan bitişleri kaldırmak ve ahşabı şekillendirmek için kullanılırlar. Aşındırıcılıkları yüksektir.
Orta Kum Numarasına Sahip Zımparalar (60-100 Kum)
Ahşabı şekillendirirken pürüzleri yok etmekte kullanılırlar. Sert ağaçları işlem görmeden önce hazırlamak ve uygulanacak ürünün daha iyi tutunmasını sağlamak için kullanılırlar. Orta derecede aşındırıcılardır.
Yüksek Kum Numarasına Sahip Zımparalar (120-220 Kum)
Ev kullanımlarında zımparada son adım olarak kullanılmaya uygundur. Yüzeydeki son pürüzleri kaldırmak ve yüzeyi cilaya hazır etmek için de kullanılırlar. Düşük aşındırıcılığa sahiptirler.
Çok Yüksek Kum Numarasına Sahip Zımparalar (240 ve üstü Kum Değerleri)
240 ve 400 arası kum deeğerine sahip zımparalar; boya ve vernik uygulamalarında katlar arasında kullanılırlar. Böylece yüzeyin tutuculuğu artar ve boya/vernik uygulamasında oluşan hatalar giderilir. 600 ve üstü kum değerleri çok ince kumlara sahip oldukları için yüzeyleri cilalamada kullanılırlar. Bu zımparaların aşındırıcılıkları çok düşüktür.
Doğru Aleti Seçmek
Zımpara kağıdı tek başına rahatça kullanılabileceği gibi eğer çalışma yapılacak alan genişse bir el aleti veya elektrikli zımpara makinesi kullanılabilir.
Zımpara Kağıdını Tek Olarak Kullanmak
Zımpara kağıdı kendi başına da gayet çok yönlü ve tekrar tekrar kullanılabilecek bir araçtır. Kullanıldıkça kendisi de aşınır bu yüzden zımparanın bir bölgesi kullanılmaz hale geldikçe katlanılarak kullanılmamış kısımları kullanılabilir. Tek kullanıldığında zımparanın alanı küçük olacaktır.
Sünger Zımpara
İçi esnek bir süngerden ve çevresi zımparadan oluşur. Oval yerleri zımparalamada kolaylık sağlar.
Zımpara Malası
Adından da anlaşılacağı gibi bir çeşit maladır. Kauçuk bir yüzeye ve plastik tutma yerine sahiptir. Üst kısmında kağıt zımparayı sıkmaya yarayan mengenelere sahiptir. Kavramayı kolaylaştırır, daha büyük alanları zımparalamada kolaylık sağlar ve bazı çeşitlerinde uzun bir sopa eklenir, bu sayede zor ulaşılan noktalar zımparalanılabilir. Çok pahalı bir ürün değildir. Günlük uygulamalar için kullanılabilir.
Zımpara Makineleri
Piyasada birçok farklı yüzeye ve özelliğe sahip zımpara makinesi bulunabilir. Makinelerin malzemeyle temas eden yüzeyleri hareketlidir böylece daha az yorularak daha geniş alanları zımparalamanıza olanak sağlar. Eğer çok sık ve büyük alanlara uygulama yapıyorsanız bir zımpara makinesine yatırım yapmanız faydalı olacaktır.
Umarız sizlere zımparayı ve çeşitlerini açıkladığımız yazımızdan memnun kalmışsınızdır. Yorum ve önerilerinizi aşağıya bekliyoruz. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımıza ulaşabileceğiniz Yapıyorum Blog‘u ziyaret etmenizi öneririz. Yapı market ihtiyaçlarınız için ise Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (19)
🤗
Pratik (63)
😏
Detaylı (43)
🤓
Zekice (3)
🤠
Yol Gösterici (129)
🤩
Yenilikçi (2)
😜
Eğlenceli (3)
😲
Şaşırtıcı (7)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.
Soru biraz garip olacak fakat bu zımpara larin ortalama bir aşındırma payı veya ölçüsü var mı?
Gunumuzde insanlar resimlerle desteklenen yazilari daha cok seviyor…
Hele kendinizin cekmis oldugu videolar olursa harika sonuc verir…
Birde insanlara alci pan uygulamalarinda bu urunu surada kullanmalisiniz diye resimli veya videolu sunum 10 numara olur.