Anasayfa » Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Dolgu macunu, çeşitli malzemelerdeki delikleri ve boşlukları doldurup eşit bir yüzey elde etmeye yarayan malzemelerdir. Ahşap, metal, plastik yüzeyler için macunlar olduğu gibi macunların en çok kullanıldıkları yerler ahşap kapılar ve duvarlardır.

Paylaş :
Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır? #1569
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 22 sn

Dolgu macunu, çeşitli malzemelerdeki delikleri ve boşlukları doldurup eşit bir yüzey elde etmeye yarayan malzemelerdir. Ahşap, metal, plastik yüzeyler için macunlar olduğu gibi macunların en çok kullanıldıkları yerler ahşap kapılar ve duvarlardır.

Dolgu macunu alçı taşı, silika, baryum hidroksit gibi malzemelerle yapıştırıcının bir araya gelmesinden oluşur. Bunun yanında özellikle ahşap macunlarında, macunu renklendirmek için pigment katılabilir ya da farklı özellikler katmak için (suya dayanıklılık gibi) başka katkı maddeleri eklenebilir.

Dolgu Macunu Ne İşe Yarar?

Duvara uygulanan macun yüzeydeki çivi ve vida deliklerini veya daha büyük boşlukları doldurmada kullanılır. Böylece boya veya astar uygulaması öncesi zemin eşitlenmiş olur. Tabii ki macun sonrası zımpara ile macunun fazlalıklarını almak ve bu fazlalıkların yarattığı tozları da temizlemek gerekir.

Ahşap ve metale uygulanan dolgu macunu malzemenin delinen, çürüyen veya paslanıp dökülen kısımlarını doldurmada kullanılırken çürümenin ve paslanmanın ilerlemesinin de önüne geçer.

Nasıl Uygulanır?

Macun uygulamasına başlamadan önce uygulama yapılacak yüzey tozdan ve hem uygulama yaparken batabilecek olan hem de astarın güzel uygulanmasına engel olabilecek olan çentik ve çıkıntılardan arındırılmalıdır. Daha sonra kullanacağınız kadar macunu macun küreğine alın. Eğer macun çift komponentli ise macunu kürek üstünde karıştırın. Bir spatula yardımıyla kapatılmak istenilen deliğe yeterli miktarda macunu sürüp fazlalıkları alın. MAcunu kurumaya bırakın. Uygulanan macun miktarına ve macunun çeşidine bağlı olarak bu süre değişebilir. Kuruma süresi için pakedin üstündeki talimatları baz alabilirsiniz.

Uygulama yapılan yüzey kuruduktan sonra spatula yardımıyla alınamayan fazlalıklar bir kağıt zımpara yardımıyla yüzey eşitlenene kadar zımparalanır. Zımparalar ve çeşitleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Daha sonra yüzeyin daha estetik görünmesi ve daha dayanıklı olması için boya uygulaması yapılması gerekir.

Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dolgu macunu satın alırken en önemli kriter uygulama yapılacak olan malzemedir. Metal, ahşap ve duvar için farklı mastar çeşitleri vardır ve seçilen yüzeye uygun olan macunun alınması önemlidir. Bir yüzey için uygun olan macun bir diğer yüzeye tutunmayabilir. Bunun yanında uygulama yapacağınız malzeme suya, hava koşullarına ve güneşe maruz kalacaksa buna uygun bir macun satın almanız önemldir.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (6)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (3)

🤠

Yol Gösterici (14)

🤩

Yenilikçi (3)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (3)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Kurbağacık Anahtar / İngiliz Anahtarı Nedir? #1262

02 Eki 2020

Kurbağacık Anahtar / İngiliz Anahtarı Nedir?

İngiliz anahtarı olarak da bilinen kurbağacık anahtarlar, somunları veya cıvataları sıkmak veya genişletmek için kullanılırlar.
Çek valf Nedir, Nasıl Çalışır ve Nerede Kullanılır? #3274

30 Mar 2021

Çek valf Nedir, Nasıl Çalışır ve Nerede Kullanılır?

Çek valf; suyun veya başka bir akışkanın (sıvı veya gaz) tek yönde akmasını sağlayan tesisat elemanıdır. Çek valfler tesisatta ters yönde akışı durdurmak için kullanılırlar.
Su Terazisi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır? #4782

20 Tem 2021

Su Terazisi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Su terazisi herhangi bir yüzeyin tam olarak düz olup olmadığını ölçmek için kullanılır. Mesela su terazisini örülmüş bir duvarın düzlüğünü ölçmek için kullanabileceğiniz gibi asılan bir tablonun doğru bir düzlemde olup olmadığını ölçmek için de kullanılabilirsiniz.