Anasayfa » Yapı Sözlük » İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İşkence marangozlukta sıkça kullanılan bir el aletidir. En az iki ahşap parçanın birbirine sağlam bir şekilde yapıştırılması ve birleştirilmesi için parçaların sıkıştırılmasında kullanılır.

Paylaş :
İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #4391
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 37 sn

İşkence marangozlukta sıkça kullanılan bir el aletidir. En az iki ahşap parçanın birbirine sağlam bir şekilde yapıştırılması ve birleştirilmesi için parçaların sıkıştırılmasında kullanılır. El aletleri ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İşkence mekanik bir araçtır ve en önemli özelliği yüksek bir kuvvet uygulanmasına izin vermesidir. Bu mekanik alet genelde vidalama yöntemiyle veya yay sistemiyle birleştirilmesi gereken ahşapları sıkıştırır. Çok güçlü bir kuvvet oluşturduğu için ahşabın tüm yüzeyi birbirine dokunur ve tam bir birleşme sağlanır. İşkence mengeneye benzetilse de farklı aletlerdir. Mengene de marangozlukta kullanılır fakat masaya sabitlenilmesi gerekir ve daha ağırdır.

İşkence Çeşitleri

Piyasada birçok işkence çeşidine rastlamanız mümkündür. Bulacağınız çeşitler ihtiyaca, gereken güce ve malzemeye göre değişebilir. Sizlere en çok kullanılan birkaç çeşidini anlatacağız:

Mandal İşkence

işkence
C/G Tipi İşkence

İsminden de anlaşılabileceği gibi mandal şeklindeki olan el aletidir. Mandal gibi içindeki yay sayesinde birleştirilmesi gereken parçalara kuvvet uygulanmasına yarar.

C/G Tipi

Bu el aleti iki parçadan oluşur. Ana parçası “C” şeklindedir ve birleştirilecek ahşaplar bu parçanın içinde kalır. El aletinin ikinci parçası olan vida sayesinde söz konusu ahşaplar bu “C” parçası içerisinde sıkıştırılır. Bu alette ana parça hareketsizdir. G tipi olarak da bilinir.

F Tipi

C tipine çok benzeyen F tipi işkence dört parçadan oluşur. İki adet yatay parça, bu parçaları birleştiren metal bir çubuk ve sıkıştırmak için büyük bir vidadan oluşur. C tipinin aksine F tipinde en az bir yüzey hareket eder. C tipi gibi tamamen sabit değildir.

işkence
Köşe İşkence

Köşe

90 derece köşe parçaları birleştirmek ve sıkıştırmak için kullanılırlar. Diğer işkencelerden farklı görünürler. Birleştirilecek ahşaplar yerleştirildikten sonra sıkıştırılırlar ve böylece tam 90 derece bir birleşme sağlanır.

“İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır?” başlıklı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazımızı beğendiyseniz çeşitli el aletleriyle ve diğer yapı malzemeleriyle ilgili yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyatlarla ve güvenli bir şekilde satın almak içinse Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakırsanız hem bize hem de diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Granit Eviye Nedir ve Diğer Eviyelerden Farkı Nedir? #7882

15 Mar 2022

Granit Eviye Nedir ve Diğer Eviyelerden Farkı Nedir?

Granit eviye; günümüzde sıkça tercih edilen bir eviye çeşididir. Kuartzın güçlü bir reçineyle birleştirilmesiyle meydana gelen granit eviyeler dayanıklılıklarıyla dikkat çekmektedir. Bu yazımızda; mutfak tadilatlarında çokça bahsedilen granit eviyelerle ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Troblem (Troplen) Nedir? Ne işe Yarar? #755

19 Ağu 2020

Troblem (Troplen) Nedir? Ne işe Yarar?

Troblem; küvetlerde ve duşlarda atık suların atık su tesisatına bağlanmasına yarayan parçaların bütünüdür. Duş ve küvet giderlerine troblem (troplen) denir.
Boya Fırçası Nedir, Nasıl Kullanılır ve Nasıl Seçilir? #1878

26 Kas 2020

Boya Fırçası Nedir, Nasıl Kullanılır ve Nasıl Seçilir?

Boya uygulaması yaparken kullanılan fırçalara boya fırçası denir. Boya fırçası çeşitleri ve kullanımları için yazımızı incelemenizi öneririz.