Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?
Tesisatla biraz bile uğraşmak durumunda kaldıysanız eğer, nipel kelimesini duymuşsunuzdur. Nipel rekor ve manşon gibi bir boru bağlantı elemanıdır. İki ucu vardır ve bu sayede iki farklı boruyu birleştirmeye yarar. Genelde yivleri/dişleri dış taraftadır.
Tesisatla biraz bile uğraşmak durumunda kaldıysanız eğer, nipel kelimesini duymuşsunuzdur. Nipel rekor ve manşon gibi bir boru bağlantı elemanıdır. Rekorla ilgili yazımız için buraya, manşonla ilgili yazımız içinde buraya tıklayabilirsiniz. İki uca sahiptir ve bu sayede iki farklı boruyu birleştirmeye yarar. Genelde yivleri/dişleri dış taraftadır. Fakat birçok farklı çeşidini de piyasada bulmak mümkündür.
Küçük tesisatlarda kurtacı olduğu gibi büyük çaplı tesisatlarda da çok kullanışlık bir tesisat bağlantı malzemesidir. Çap büyüdükçe nipelin boyu uzar ve çap küçüldükçe boyu kısalır. Doğalgaz tesisatlarında, evlerde temiz ve pis su tesisatlarında, endüstriyel tesisatlarda yani kısaca akışkanların olduğu her türlü tesisatta kullanılabilir.
Nipel Çeşitleri
Birçok farklı malzemeden nipel üretilebilmektedir. En yaygın olanları; galvaniz, pirinç, plastik, çelik ve paslanmaz çelikten üretilenleridir. Burada en önemli nokta nipelin hammaddesiyle boruların hammaddesinin aynı olmasıdır. Ayrıca doğru ürünü seçmek için içinden geçecek olan akışkanın sıcaklığı ve basıncı bilinmelidir. Özellikle korozyona karşı dayanım gereken bağlantılarda paslanmaz çelikten üretilmiş olanlarını kullanmak yararlı olacaktır. Bunun yanında birleştirilecek boruların çapları da seçim yaparken size yardımcı olacaktır. Her ihtiyaç için bir nipel çeşidi bulmak mümkündür.
Çift Taraflı
İki ağzında da genelde dış tarafında dişleri olan nipel çeşididir. Piyasada bulunan en yaygın bağlantı elemanlarından biridir. Dişleri iç tarafta olan iki borunun birleştirilmesinde kullanılırlar.
Tek Taraflı
Tek tarafında dişleri bulunan bağlantı elemanıdır. Diğer tarafı düzdür. Bu sayede başka bir bağlantı elemanıyla birleştirilebilir.
Hortum Uçlu
Bir tarafı dişli diğer tarafı da hortum uçlu olan nipeldir. Bu sayede normal musluk ağızlarına bu bağlantı elemanını ekleyerek musluğa hortum takabilirsiniz.
Redüksiyon Uçlu
Bu tür bağlantı elemanında iki ağzın çapı farklıdır. Bu sayede iki farklı çaptaki boruyu birleştirmek mümkün olur. Redüksiyon denmesinin sebebi birleştirilecek borulardan birinin çapının diğerinden daha dar olmasıdır.
Flex Somun Nipel
Genelde doğalgaz boruları monte edilirken kullanılır. Ortası altıgen somuna benzer böylece sıkıştırması kolaydır. Ayrıca hem esnek hem de depreme karşı korumalı oldukları için doğalgaz borularında rahatça kullanılırlar.
Nipelin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını açıkladığımız yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Bu içeriğimizi beğendiyseniz benzer içeriklerimiz için blogumuzun geri kalanını inceleyebilirsiniz. Eğer bu yazımızda bahsettiğimiz ürünleri satın almak istiyorsanız da Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınız bizim için çok değerli. Önerilerinizi ve eklemek istediklerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (0)
🤗
Pratik (2)
😏
Detaylı (2)
🤓
Zekice (0)
🤠
Yol Gösterici (0)
🤩
Yenilikçi (0)
😜
Eğlenceli (1)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.