Anasayfa » Yapı Sözlük » Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?

Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?

Rezervuar en basit haliyle klozeti temizlemeye ve klozetteki atıkları pis su borularına ulaştırmaya yarayan su deşarj sistemidir. Tüm klozetlerde bir çeşit rezervuar bulunur; gömme, asma veya klozet üstü. Bu yazımızda sizlere rezervuarı ve çeşitlerini daha detaylı bir şekilde anlatacağız.

Paylaş :
Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir? #4955
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 3 sn

Rezervuar en basit haliyle klozeti temizlemeye ve klozetteki atıkları pis su borularına ulaştırmaya yarayan su deşarj sistemidir. Tüm klozetlerde bir çeşit rezervuar bulunur; gömme, asma veya klozet üstü. Bu yazımızda sizlere rezervuarı ve çeşitlerini daha detaylı bir şekilde anlatacağız.

Sifonla karıştırılsa da sifon ve rezervuar tamamen farklı şeylerdir. Sifon da atıkların pis su borularına taşınmasına yardım eden bir tesisat elemanıdır fakat sadece içi su dolu bir borudan oluşur. Sifonla ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa buraya tıklayarak “Sifon Nedir ve Nerede Kullanılması Uygundur?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Rezervuar Nasıl Çalışır?

Rezervuar; tamamen mekanik olarak suyun kaldırma kuvvetinden yararlanarak çalışan bir tesisat sistemidir. Depodaki su yükseldikçe flatörün ucundaki şamandıra suyun kaldırma kuvvetiyle yükselir ve depoya su alışını durdurur. Tam tersi durumda da su seviyesi düşünce şamandıra alçalır ve bu hareket depoya su alışını tetikler. Çeşidine göre; rezervuara basarak veya üstündeki zinciri çekerek çalıştırıldığında klozete su akışını sağlayan valfin açılması sağlanmış olur. Sonrasında depoda su azaldığı için şamandıra aşağı iner ve depoya su girişi yeniden sağlanır. Bu şekilde döngü içinde devam eder. Şamandıra ile ilgili daha detaylı bilgi için “Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar?” başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Rezervuar Çeşitleri

Asma

Asma rezervuar duvara monte edilir ve bir zinciri çekmek suretiyle akış sağlanır. Klozete bir boruyla bağlıdır fakat bu boru dışında klozet ve rezervuar birbirinden bağımsızdır. En eski ve klasik çeşittir. Günümüzde bu rezervuara çok nadir rastlanır. Banyoda klasik bir görüntü yakalanmak istendiğinde kullanılabilir.

Klozet Üstü

Klozetin üst kısmına monte edilen rezervuar çeşididir. Genelde klozetle takım olarak satın alınır ki klozetle tam olarak uyumlu ve aynı renkte olsun. Kullanımı yaygındır ve aktive etmek için üstünde bir düğmesi olur. Kullanımı ve tamiri kolaydır.

Gömme

Gömme rezervuar en çağdaş olan çeşididir. Günümüzde yeni binalarda en çok tercih edilen rezervuardır. Rezervuarın deposu ve mekanizması tamamen duvarın içindedir, böylece çok az bir yer kaplamış olur. Dış kısmında deşarj için şık bir kumanda paneli bulunur. Sanılanın aksine tamiri kolaydır. Şık görünümü, yer kaplamaması ve kolay temizliği sayesinde günümüzde çok sık tercih edilir. Gömme rezervuarlarla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Gömme Rezervuar Nedir? Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Umuyoruz ki “Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımız ilginizi çekmiştir ve açıklayıcı olmuştur. Bu yazımızı beğendiyseniz benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Blogumuzdaki içeriklerimizde bahsettiğimiz tüm ürünleri güvenle, en uygun fiyata satın almak için ise Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, düşünce ve yazımıza eklemek istediklerinizi aşağıya yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Unutmayın yorumlarınız sayesinde hem bize hem de diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır? #4269

17 Haz 2021

Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Menteşe kısaca bir kapı veya pencerenin bir mil etrafında dönerek açılmasına yarayan elemandır. Günümüzde eğer sürgülü değilse çoğu kapı ve pencerede bir çeşit menteşe bulunmaktadır. İnsan vücudunda dirsek ve diz gibi birçok eklem menteşe görevi görmektedir.
Epoksi Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır? #1526

27 Eki 2020

Epoksi Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Epoksi reçinenin kuruyup sertleşmiş tabaka haline epoksi denir. Epoksinin uygulandığı yüzeylerin ısıya, aşınmaya, suya ve kimyasallara dayanımı yükselirken çok estetik bir görüntü de elde edilir.
Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır? #437

22 Tem 2020

Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tiner boya gibi maddelerin yoğunluğunu azaltan ve çözen; petrol ruhu, neftyağı, aseton gibi kimyasallardan üretilen sıvı çözücülerdir. İngilizce inceltici anlamına gelen "thinner" kelimesinden gelmektedir.