Anasayfa » Banyo Tasarımı Nasıl Yapılır, Adımları Nelerdir?

Banyo Tasarımı Nasıl Yapılır, Adımları Nelerdir?

Bu yazımızda banyo tasarımının adım adım nasıl olması gerektiğini ve hangi sırayla olması gerektiğini baştan sona açıklayacağız. Hazırsanız banyonuzu tasarlamaya başlayalım.

Paylaş :
Banyo Tasarımı Nasıl Yapılır, Adımları Nelerdir? #7377
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 7 dk, 21 sn

Banyo tasarımı zor olduğu kadar zevkli de bir mekan tasarımı çeşididir. Planınız İster baştan bir banyo tasarımı yapmak olsun ister banyonuzu yenilemek olsun, banyo tasarımına bu yazıyı okumadan başlamayın. Bu yazımızda banyo tasarımının adım adım nasıl olması gerektiğini ve hangi sırayla olması gerektiğini baştan sona açıklayacağız. Hazırsanız banyonuzu tasarlamaya başlayalım.

Banyo Tasarımı ve Altyapı

Gömme Rezervuar Seçimi ve Montajı

Banyo Tasarımı
Kalitesiyle bilinen Geberit gömme rezervuar

Gömme rezervuar geleneksel rezervuarlara göre çok kullanışlıdır. Banyonuzda az yer kapladıkları gibi gizli oldukları için banyonuzda kalabalık yapmazlar ve göz yormazlar. Bu yüzden yeni bir banyo tasarımı yaparken gömme rezervuar kullanmanızı tavsiye edebiliriz. Gömme rezervuarlarla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Gömme Rezervuar Nedir? Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Gömme rezervuarın monte edilebilmesi için belli bir altyapıya ihtiyaç duyulur, ayrıca gömme rezervuarın fayans altına monte edilmesi gerekir. Bu yüzden gömme rezervuar ilk karar verilmesi ve montajı yapılması gereken banyo elemanlarındandır. Bunun yanında ankastre stop valf ve kumanda paneli de gömme rezervuarla birlikte seçilmelidir. Ankastre stop valfin iç takımı sıva altına gelmelidir bu yüzden doğru ankastre stop valf bu aşamada seçilir, kumanda paneli ise gömme rezervuarla uyumlu olması gerektiği için bu aşamada seçilmelidir. Mesela Geberit Sigma serisi kumanda panelleri sadece Sigma gömme rezervuarlarla uyumludur. Geberit’in farklı gömme rezervuar serileri olan Alpha, Sigma ve Omega’yla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Geberit Alpha, Sigma ve Omega Arasındaki Fark Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yer Süzgeci ve Duş Kanalı

Yer süzgeçlerinin ve duş kanallarının giderlerinin belli bir yönde ve noktada olması gerekir. Bu noktalar yıkanma alanlarının ve vitrifiye elemanlarının yerleşimine göre belirlendiği gibi bina tesisatına göre de şekillenirler. Eğer küvet kullanacaksanız duş kanalına gerek yok fakat yıkanma alanı olarak günümüz modası ıslak odaları tercih edecekseniz duş kanalı seçimi yapmanız gerekir. Islak odalarla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayarak “Islak Oda Nedir, Nasıl Kurulur ve Nelere İhtiyaç Duyulur?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Piyasada birçok duş kanalı ve yer süzgeci çeşidi bulabilirsiniz. Duş kanalı ve yer süzgeci seçimi yaparken çıkışın yönüne dikkat etmeniz gerekir. Bu yön banyo tesisatınıza göre seçilmelidir. Bunun yanında artık piyasada seramikle kaplanabilen yer süzgeçleri ve duş kanalları bulabilirsiniz. Bu sayede duş kanalınızı banyonun geri kalanında kullandığınız seramikle kaplayabilir ve banyonuzda bir bütünlük sağlayabilirsiniz.

Banyo Tasarımı ve Yıkanma Alanları

Hangi yıkanma alanını tercih edeceğinize göre banyonuzun hem altyapısı değişecektir hem de planı. Banyoda en geniş yer kaplayan alanlardan biri olan yıkanma alanları, banyonuzun yerleşimini de şekillendirecektir. Bu yüzden uygulamanın erken adımlarında yıkanma alanı tercihi yapmak önemlidir.

Dar banyolar için duş teknesi veya ıslak oda tercihi uygunken, geniş alanlarda küvet tercih edilebilmektedir. Hatta çok geniş bir banyonuz varsa ıslak bir oda içine küvet yerleştirerek hem duş hem de küvet içine alan büyük bir yıkanma alanı/spa yaratabilirsiniz. Doğru yıkanma alanı tercihi için buraya tıklayarak “Duş Teknesi mi Küvet mi? Hangisini Tercih Etmelisiniz?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Banyo Tasarımı ve Armatürler

Ankastre Banyo ve Lavabo Bataryaları

Banyo Tasarımı
Hansgrohe Talis S Ankastre Banyo Bataryası

Ankastre bataryalar daha az yer kapladıkları ve daha sade oldukları için birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Fakat ankastre bataryaların daha az yer kaplamaları için bataryanın büyük kısmı sıva altında kalacak şekilde tasarlanırlar. Bu yüzden ankastre batarya tercih edilecekse montajın seramik uygulaması öncesi yapılması gerekir. Tüm bataryaların sıva altı kısmı olduğu için planlamanın doğru bir şekilde yapılması önemlidir ama ankastre bataryaların sıva altı kısmı daha büyüktür.

Banyo Tasarımında Seramik Seçiminin Önemi

Banyo tasarımı ve uygulaması yaparken en önemli adımlardan biri kesinlikle seramik seçimi. Seramik, banyoda en büyük alanı kaplar. Bu yüzden banyonun genel tarzını belirleyen unsurlardan biridir. Ayrıca çeşitli renk ve şekillerdeki seramikler sayesinde banyonuzda farklı etkiler yaratmak mümkündür. Açık renkteki ve büyük seramikler daha geniş bir banyo hissi verirken, koyu renk ve küçük seramikler daha ufak fakat daha sıcak bir banyo hissi verirler.

Piyasada birçok farklı desen ve dokuda seramik bulmanız mümkündür. Özellikle son 10 yılda artan çeşit bolluğu banyonuzu istediğiniz şekilde tasarlamanıza izin veriyor. Doğru seramik seçimi yaparken doğru renkte derz ve ihtiyacınıza uygun seramik yapıştırıcısı seçmeyi de unutmayın.

Banyo Tasarımı ve Vitrifiye Ürünler

Vitrifiye ürün seçimi çok önemlidir. Tabii ki memnun kalmadığınız bir klozeti veya lavaboyı değiştirme şansına sahipsiniz. Fakat bu hem paraya hem de zamanınıza mal olacaktır. Bu yüzden ihtiyaçlarınıza ve zevkinize uygun vitrifiye ürünler seçmek banyo tasarımı ve uygulamasında önceliklerden biri olmalıdır. Vitrifiye ürünlerle ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Lavabo ve klozet banyomuzda en sık kullandığımız ürünlerdir. Bu yüzden bu elemanların uzun ömürlü, dayanıklı ve kaliteli olması önemlidir. Bunun yanında vitrifiye ürün seçerken de bu ürünlerin tarzının evinizin ve banyonuzun genel tarzıyla uyumlu olması önemlidir. Yapı market gibi yerlerde klasikten moderne birçok farklı tasarıma sahip vitrifiye ürün seçenekleri bulabilirsiniz. Daha retro bir görüntü için klasik, daha çağdaş zevkler içinse modern görünüme sahip ürüneri tercih edebilirsiniz.

Banyo Mobilyaları

Banyonuz için vitrifiye ürünlerinizi planlarken ve seçerken karar vermeniz gereken banyo mobilyaları çok işlevli ürünlerdir. Banyonuzda kişisel bakımınıza ve depolama yapmanıza olanak veren banyo mobilyalarının vitrifiye ürünlerinizle hem boyut hem de tarz olarak uygun olması önemlidir.

Banyo Tasarımı
Duravit Starck T İkili Askılık

Banyo Tasarımında Aksesuar Seçimi

Yeni bir banyo tasarımını uygularken en zevkli kısımlardan biri banyo aksesuarlarının seçimidir. Banyo aksesuarları çok çeşitlidir. Havlu askılarından klozet fırçalarına, sabunluklardan diş fırçalıklarına kadar olan tüm ürünler ve daha fazlası banyo aksesuarı olarak adlandırılabilir. Piyasada sadece banyo aksesuarları tasarımı ve üretimi yapan birçok marka bulabilirsiniz. Bunlar çok şık ve işlevsel ürünler üretse de artık Artema, Duravit ve Hansgrohe gibi büyük banyo markaları da banyo aksesuarları üretimine başlamıştır. Bu sayede beraber tasarlandıkları için tüm banyo elemanlarınız başta sona bir uyum içinde olabilir.

Umuyoruz banyonun tasarımının ve uygulamasının nasıl olması gerektiğini anlattığımız “Banyo Tasarımı Nasıl Yapılır, Adımları Nelerdir?” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir. Banyonuzun fonksiyonel ve uzun ömürlü olması için banyonuzu doğru şekilde organize etmeniz gerekir. Yazımız umarız banyo tasarımının ve uygulamasının hangi sırayla yapılması gerektiğine dair size biraz fikir vermiştir. Bu ve bunun gibi yazılarımızla sizin merak ettiklerinize cevap vermeye çabalıyoruz. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse Yapılır‘ı inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Banyo Aydınlatması Seçmek Neden Önemli? #9885

30 Mar 2023

Banyo Aydınlatması Seçmek Neden Önemli?

Banyo tasarımı yaparken, aydınlatma kullanımımız banyodaki atmosferi ve genel görünümü büyük ölçüde etkiler. Banyo aydınlatmasında vereceğiniz kararların hafife alınmaması gerekir. Aydınlatma kararlarınızda banyonuz için doğru çözümü bulmak, günlük deneyiminizi değiştirmekle birlikte banyonuzun ihtiyaçlarını karşılayan fonksiyonel, güvenli ve keyifli bir alan haline gelebilir.
Küçük Banyo Tasarımları,  Öneriler ve Fikirler #149

08 Tem 2020

Küçük Banyo Tasarımları, Öneriler ve Fikirler

Küçük banyo tasarımları hakkında öneri ve fikirlere ihtiyacınız olabileceğini düşündük ve sizin için detaylı bir yazı hazırladık. Küçük bir banyoya sahip olmanız şık ve kullanışlı banyolara sahip olmanıza engel değil.
Banyoda Ahşap Kullanımı: Daha Sıcak Bir Atmosfer  #11725

27 Şub 2024

Banyoda Ahşap Kullanımı: Daha Sıcak Bir Atmosfer 

Banyo genellikle günlük rutinlerimizi aceleyle yaptığımız, işlevsel bir alan olarak kabul edilir. Ancak banyo, günlük rutinlerimizi gerçekleştirmekten çok daha fazlasıdır. Günün yorgunluğunu atmak, rahatlamak ve yenilenmek için içerisinde uzun vakitler geçirebileceğimiz banyonun tasarımında kullanılan ögeler de oldukça önemlidir. Banyoda spa benzeri bir deneyim yaratmak için birçok farklı yöntem vardır. Sadece işlevsel olmayan bir banyo tasarlamaya gelince, çok az malzeme ahşabın banyoya kattığı sıcaklığını, çok yönlülüğünü ve çekiciliğini sağlayabilir. Bu yazımızda, banyoda ahşap kullanımı ile daha sıcak bir atmosfer yaratmaktan ve bu doğal malzemenin banyo alanınızı daha konforlu ve davetkar bir alana dönüştürebileceğinden bahsedeceğiz.